China deel 2: Pingyao, Xi’an, Chengdu, Lijang & Dali.

Pingyao, dag 16 & dag 17

De volgende stop die we aandoen is Pingyao. Een dorp met slechts 40.000 inwoners, even ontsnappen dus aan al die grote steden die we de afgelopen weken hebben aangedaan. Dit dorp staat bekend als de best bewaard gebleven ommuurde stad van China. In 1997 werd deze stad door UNESCO als werelderfgoed verklaard. Een mooie en leuke plaats om even aan de drukte van China te ontsnappen dus.

We sliepen in een hotel, het Jin Tai Sheng Inn, dat was gevestigd op een 400 jaar oude binnenplaats stammende uit de Qing-dynastie. Vroeger was hier een meelfabriek gevestigd, en nu is het omgetoverd tot een hotel met schitterend klassiek Chinese kamers. 

Een al al oudheid wat deze kleine stad uitstraalt, en heerlijk rustig

1 dag in Pingyao is voldoende

In het stadje is het best toeristisch, maar net zoals in veel steden van de rest van China kom je hier niet veel andere Westerlingen tegen. Je voelt je hier heerlijk op je gemak, het voelt veilig en er is hier voor een dag genoeg te bezoeken. Veel langer hoef je hier ook niet te zijn overigens. De dagen dat wij In Pingyao waren was het gelukkig ook erg rustig. Naar alle waarschijnlijkheid omdat het dinsdag en woensdag was, want aan het aantal hotels en restaurants te zien kan het er best wel spoken af en toe. De hotelovernachtigen zijn ook iets hoger in de prijs dan de rest van China, al is 21,= euro voor een kamer natuurlijk nog niet veel. 

1 van de 6 “hoofdwegen” door Pingyao

In het ommuurde gedeelte is het waar het ook eigenlijk allemaal gebeurd. Er is voldoende beleving op straat. Vanaf ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat speelt het leven zich in de 5 hoofdstraten van dit kleine stadje zich af. Diverse eetkraampjes, veel souvenierwinkels en kledingkraampjes sieren het straatbeeld van dit toch wel pitoreske stadje. De plaatselijke bakker stal de show op straat met 1 van zijn pupillen die geweldige tricks kon met de sesamkoekjes die ze produceerden. Hij trok veel bekijks. Voor ons was dit stadje een tussenstop van anderhalve dag voordat we verder reisden naar Xi’An. Een aanrader voor een stukje klassiek China. 

De plaatselijke bakkerszoon stal de harten van de voorbijgangers met zijn tricks

Xi’An, dag 18 & dag 19

Het begon al met een geweldig avontuur in Xi’An. Eenmaal aangekomen met de trein vanaf Pingyao zijn we in de metro gestapt richting het station Yuxiangmen. Vanaf hier was het net slechts 600 meter lopen richting het hostel, maar toch voor de zekerheid maar even de weg vragen aan de politie. Deze mensen zijn immers altijd je beste vriend. En wat blijkt, in Xi’An hebben we echt de vriendelijkste politie ever gevonden. We kregen een lift in de politieauto op weg nar het hostel, met zwaailichten aan en al. Dat is toch een fantastisch begin van deze 2 dagen in Xi’An.

Terracotta army

De voornaamste reden waarvoor we een bezoek brengen aan Xi’An is het beroemde terracotta leger. Dit leger wordt ook wel “het 8e wereldwonder” genoemd, en na een bezoek hieraan snap je dit ook wel. Het is een zo bekende trekpleister in Xi’An, dat het ook super gemakkelijk is om het op eigen houtje te bereiken. Vanaf het railwaystation van Xi’An rijden er om de 5 minuten bussen die kant op die je voor slechts 7Yuan op de plaats van bestemming brengt. Wel even een uurtje in de bus zitten vanaf hier. Bus nummer 5 / 306 & de lijnen 914 & 915 zijn hiervoor geschikt. 

Eenmaal aangekomen, na toch wel een reisje van zo’n anderhalf uur in totaal, maken de ruim 8000 terracotta beelden een ontzettende indruk op je. Het museum is onderverdeeld in 3 pits, een soort van hallen waarin de archeologische afgravingen zichtbaar zijn. Als ik een tip mag geven, bezichtig ze van hal 3, naar hal 2 om af te sluiten in hal 1. Deze hal is namelijk de meest indrukwekkende, save the best for last!!

De terracotta warriors 

Er is ook nog een exhibition hall waar nog het een en ander te zien is. Zeker niet overslaan deze, want hier kan je verschillende warriors van dichtbij aanschouwen. Helaas wel achter glas. Maar de 3 andere hallen laten een indruk op je achter, je kan je niet voorstellen dat dit pas in 1974 is ontdekt. De soldaten zijn net zo groot als een normaal mens, en elk individu is uniek. Gezichtsuitdrukkingen zijn af te lezen, verschillende haardrachten, lengte en omvang. Het is echt geweldig om te zien, zeker hoe een groot deel goed geconserveerd is gebleven.  

Elke warrior is een individu op zich, geen enkele is gelijk

Moslim Kwartier

Na het bezoek aan het terracottaleger hebben we nog een wandeling gemaakt door het ommuurde gedeelte van Xi’An. Vanaf het railwaystation zijn we richting het hostel gelopen. Via de centraal gelegen Drum Tower en Bell Tower kom je uit bij het Moslim Kwartier. Een bruisende buurt, waar de Chinese moslims zich huisvesten. De timing was perfect, want het was etenstijd, en dan ben je hier aan het goede adres. De straten puilen uit met eetstalletjes. Vooral lam, noodles, tofu, gefrituurde banaan, varkenspoten en gedroogd fruit hadden de overhand. 

Voor nog geen 25Yuan scoor je hier een goede en verse avondmaaltijd, want het vlees wordt a la minute voor je van het karkas afgesneden. Ook de noodles worden met dikke slierten aan de bomen gehangen en vers voor je bereid. Mooi om te zien, een stukje beleving in Xi’An. Het was er wel superdruk, vooral omdat we rond etenstijd hier waren. Bij sommige eetstalletjes stonden dan ook lange rijen, maar dat mocht de pret niet drukken. 

Moslim kwartier, gezellige straat met veel eetkraampjes

Chengdu, dag 20 & dag 21

We reizen weer een stukje verder naar het zuiden in China. Ditmaal naar de provincie Sichuan waar de stad Chengdu ligt. En oprecht een stad, want ook hier wonen ongeveer 11 miljoen inwoners. Het blijft niet voor te stellen hoe groot de steden in China zijn, zelfs de steden waar je nog nooit van hebt gehoord zijn miljoenensteden. Maar ik denk dat de meesten wel van de stad Chengdu hebben gehoord. Hier is namelijk de Giant Panda Breeding Research Base gevestigd. Dit was ook de reden waarom wij deze stad aandoen tijdens onze reis door China. 

Giant Panda Breeding Research Base

Helaas leven er nog slechts zo’n 1800 reuzenpanda’s in het wild. En dat is zonde, want het zijn ontzettend mooie beesten. Het zou natuurlijk geweldig zijn om deze reuzenpanda’s ergens in China in het wild te spotten, maar de kans dat dit echt gaat gebeurenis nihil. Vandaar toch maar het besluit genomen om de kans te pakken om deze panda research base aan te doen.

1 van de 146 panda’s die in dit park vertoeft

De Giant Panda Breeding Research Base is ontzettend makkelijk zelf te bereiken. Lijn 3 van de metro heeft zelfs een eigen pandastop en vanaf hier rijden pendelbussen je naar de ingang van het park. Super goed geregeld, en ook de entreeprijs van 55Yuan is om over naar huis te schrijven. Zorg echter wel dat je er op tijd bent ’s ochtends om de grote mensenmassa enigsinds te ontwijken. Onze wekker stond om 06:30 uur, het park is namelijk al geopend om 07:30 uur. Voordat de meeste vakantievierders het park hebben bereikt is het half11 in de ochtend, en toen hadden wij het grootste deel van het park al gezien. En dat zonder duizenden anderen die de rust verstoren. 

Deze tweeling liep in de ochtenduren aardig te spartelen met elkaar

Een ander bijkomend voordeel van zo vroeg in de morgen in het park aanwezig zijn is dat de panda’s nog redelijk actief zijn. Het grootste deel van de dag doen ze namelijk niks anders dan rusten. NIet omdat ze lui zijn, maar zuinig met hun energie omgaan. Toch nog een lesje biologie gehad tijdens de reis. Ooit is het Breeding Research Program begonnen met slechts 6 reuzenpanda’s, inmiddels zijn er 146 panda’s gehuisvest. Het werpt dus wel zijn vruchten af. Van jong tot oud, en er zijn zelfs nog zeldzamere rode panda’s te zien. Zeker een aanrader als je Chengdu aandoet. 

Het zou toch zonde zijn als deze mooie dieren zouden uitsterven

Tibetian Quarter

Is er dan verder niks anders te beleven in deze miljoenenstad denk je dan? Jazeker wel, onder andere de Giant Buddha van Leshan, People’s Park, de Wenshu Monastery en Jinli street zijn het bezoeken meer dan waard. Maar wat ik echt interessant, leuk en gezellig vond was het Tibetaanse district in deze stad.

Chengdu wordt namelijk ook wel de toegangspoort naar Tibet genoemd. In het hostel waar we verbleven konden we zelfs een trip maken naar Tibet. Echter moet je hier wel tijd voor hebben, het is namelijk nog wel een hele onderneming wil je Tibet bezoeken. Maar wil je toch al een beetje van de sfeer en de mystiek van Tibet proeven, kan je prima een aantal uurtjes in dit Tibetaanse district vertoeven. Een overvloed aan restaurants, Tibetaanse  souveniers, optredens op het plein en monnikken die er rond lopen. Maar het grappigste, of aparte, wat ik toch wel heb gezien is dat je er je oren kan laten schoonmaken op straat. En niet 1 aanbieder van deze “service”, ik denk wel 100 van deze “professionals” die dit beroep uitoefenen op straat. Indrukwekkend zeg maar!

Tibetaanse sfeer in Chengdu, het Tibetian Quarter

Lijiang, dag 22 t/m dag 26

Onderweg naar misschien wel 1 van de mooiste plekken die China rijk is, Lijiang. Deze plaats is gelegen in de zuidwestelijke provincie Yunnan en staat bekend om zijn Naxi-cultuur. De Naxi stammen af van de Tibetaanse nomaden. In deze regio is dus een geheel andere cultuur te vinden dan in de andere delen van China. Waar Lijiang vooral om bekend staat is de oude binnenstad die sinds 1997 ook op de Wereld Erfgoedlijst staat van UNESCO. Door het vele water dat door deze charmante binnenstad loopt, wordt Lijiang ook wel het “Venetië van het Oosten genoemd. 

Lijiang, de omgeving

Na een korte binnenlandse vlucht van ongeveer anderhalf uur, zijn we in de plaatselijke bus gestapt richting het hotel. Niets is mooier dan van het openbaar vervoer gebruik maken, zoals ook de locals doen. Voor slechts 5Yuan zit je bijna en uur in de bus en verken je een beetje de omgeving waar je nu weer bent beland. En wat een schitterende ogeving is dit! We zijn omringd door bergformaties waarbij de bergen in de Alpen kleine dwergen lijken. Lijiang ligt namelijk op zo’n 2400 meter hoogte, en is geflankeerd door bergen die over de 5500 meter reiken. Deze plaats ligt namelijk aan de uitlopers van het Himalaya gebergte. De planning is dan ook om de Tiger Leaping George te gaan lopen, een hike van zo’n 15 kilometer verspreid over 2 dagen. Hier maak je deel uit van de natuur, met schitterende vergezichten en de kronkelende Yangtze rivier onder je. Echt iets om naar uit te kijken.

Redelijk snel hebben we het hotel gevonden, en dat is best wel knap van ons aangezien het een wirwar is van kleine steegjes. Gelukkig zijn we na 7 weken reizen al een stuk slimmer geworden en maken we voor vertrek voldoende printscreens van de locatie van ons volgende hotel. 

Op de achtergrond de Jade dragon snow mountain, een bijna 5600 meter hoge reus

Lijiang, de ancient town

Je waant je terug in de tijd als je in het historische centrum van Lijiang verblijft. Nauwe steegjes, sfeervolle verlichting en veel kleine riviertjes tekenen het straatbeeld van deze plaats. Helaas zijn we niet de enige die dit pitoreske plaatsje in China aandoen, want het is er best wel druk. Gelukkig voelt het voor ons als Nederlandse gast niet zo toeristisch, omdat het toch veelal Chinezen zijn die Lijiang bezoeken. Maar toeristisch is het wel, dat is te merken aan de grote hoeveelheid souvenierwinkels, hotels, theehuizen, bars en restaurants. De gehele binnenstad is niet veel anders dan een aaneenschakeling van bovenstaande verdienmodellen. Toch mag dat de pret niet drukken, want het is een fotogenieke stad. Vooral in de avonduren is het betoverd mooi, en is er ook het meeste te beleven. Al is het ook echt wel lekker om in de vroege ochtend en middag in alle rust te verdwalen. 

Alsof je meer dan 100 jaar terug in tijd gaat

In het gehele autovrije centrum is het een kleurrijk geheel. Veelal bloemen sieren de straten, maar ook lampionnen, streetart en de versierde rode houten huizen zijn een lust voor het oog. Waar je overdag nog de rust vindt in de stad en op zoek kan gaan naar mooie steegjes om foto’s te maken, is het in de avond compleet het tegenovergestelde. Stapvoets schuifel je achter  de menigte aan en baan je je een weg door de net iets te drukke binnenstad.

Riviertjes, bruggetjes, schitterende oude panden & veel bloemen versieren de Ancient town

Al met al is de ancient town van Lijiang zeker het bezoeken waard. In totaal hebben we er 4 dagen doorgebracht en is het altijd gezellig. Dansende vrouwen op het plein, eetstalletjes op de straat, de geur en de muziek, het gaat niet vervelen.

In de avonduren veranderd Lijiang in een sprookjesachtige omgeving

Shuhe

Ik heb het hier niet over Duitse schoenen, maar over een klein plaatsje dat op ongeveer 6 kilometer van Lijiang ligt. Het is gemakkelijk te bereiken met de bus, en dat voor slechts 1Yuan. Het is niet te bevatten hoe goedkoop sommige dingen zijn voor ons, maar als echte Nederlander is dit natuurlijk fantastisch. 

Bij binnenkomst in dit dorpje viel het ons meteen op dat het een stuk rustiger was dan in Lijiang. De meeste toeristen blijven waarschijnlijk maar voor 1 of 2 nachten in Lijiang, waardoor een bezoek aan de omringende dorpen niet wordt gedaan. Maar wij wel, en daar zijn we blij om ook. Het eerste waar we tegenaan liepen is dat er net een yak was geslacht en het vlees gewoon midden op straat werd verkocht. Iets wat we in Nederland toch echt niet voor kunnen stellen met onze HACCP regelwetgeving. 

Met de kop van de yak nog als “trigger” om het vlees te verkopen

Terug in de tijd, beleef het leven van de Naxi bevolking

Verder kwamen we hier nog veel paard en wagen tegen, zagen we oude dames van wel een jaartje of 80 nog steeds hun etenswaar verkopen op straat en werd de was nog gedaan buiten in de rivier. Het leven ging hier nog veel verder terug in de tijd, en de beleving voor ons was er nog veel meer dan in Lijiang. Hier gebeurde veel meer op straat en was er meer te zien hoe de Naxi leeft in China. Echter zijn er nog wel dezelde winkels te vinden als in Lijiang, maar wel in mindere mate. In dit dorpje kregen we echter nog de tip om met de bus nog verder te reizen richting Baisha, nog zo’n 5 kilometer verder. Heel benieuwd waar we nu weer terecht komen.

Rustiger op straat, nog meer terug in de tijd, het dorpje Shuhe

Baisha

Des te verder we richting de Jade Dragon Snow Mountain reizen, des te rustiger het wordt. De bus wordt steeds rustiger en er zitten al bijna geen andere mensen meer in de bus. We zijn aangekomen in Beisha. Bij binnenkomst in het kleine dorpje worden we toegezongen door een 6tal mannen.

Het dorpje stelt niet veel voor, slechts een 2tal “hoofdstraten” en een aantal zijweggetjes. We vervolgen 1 van de hoofdwegen en binnen een 5tal minuten staan we ergens in een maisveld oog in oog met die grote reus van 55oo meter hoog. Mooie besneeuwde bergtoppen, die laten zien dat het iets hoger gelegen toch al best wel koud is. We zijn het zelf al vergeten dat we zelf ook op 2500 meter hoog verblijven. Al met al zijn we teruggelopen, de andere straat verkend en teruggelopen naar de bus. Weinig te beleven, echt een local life, maar niet heel boeiend. Wij als Westerse toeristen in dit dorpje was eerder de bezienswaardigheid, want een fotoshoot met een jongen en meisje behoorde wel tot dit kortstondige bezoek aan Baisha. 

Baisha, met op de achtergrond uitlopers van het Himalaya gebergte

De lokale markt van Lijiang

Omdat we in totaal 5 dagen in Lijiang zijn is het natuurlijk een must om ook de lokale markt te gaan bezoeken. Meestal biedt dit een inzicht in hoe de inwoners van deze stad leven, wat ze eten en hoe ze de inkopen doen. Het is werkelijk waar geweldig om te zien in welke grote getalen het verse fruit en de verse groenten aanwezig zijn. Heerlijk, die kleuren en geuren die je in je opneemt als je over de markt loopt. En ever ter vergelijking, het is niet de markt van het dorpje Gendringen waar je overheen loopt waar alleen de kaasboer op de vrijdagmiddag neerstrijkt. Deze markt beslaat zo’n 9 volledige straten en een markthal, voldoende om je toch wel een uurtje of 3 te vermaken.

Vooral vrouwen verkopen hier hun handelswaar. Net zoals je in Nederland over de markt loopt, in de wat grotere steden dan weliswaar, is het overgrote deel groenten en fruit. Op zich niet heel spectaculair natuurlijk, maar wel interessant. Het begint al een beetje spannender te worden als je wat verse vis tegenkomt, levende krabbetjes en wat kreeft. Of de vleesafdeling, met varkenskoppen, varkenspoten, levers en nieren. Nu wordt het al leuker, dit zijn toch niet de alledaagse dingen die je in Nederland tegenkomt. Daar ligt alles meestal al gefilleerd en wel in de koelbanken te wachten op die ene consument die zin heeft in een stukje zalm. 

Ook al kleren, dekbedden, potten en pannen, noten, aardappelen, petjes, telefoonhoesjes en andere voorkomende zaken geen gebrek. Ik heb zelfs voor omgerekend 5 euro een nieuw telefoonhoesje, 3 paar sokken en een dobbelspel op de kop weten te tikken. Prima impulsaankoop dacht ik zo.  

Niet echt geïnteresseerd en proactief op de klant afstappend, maar verscholen in haar telefoon

En toen werd het echt spannend….

Het begon pas echt spannend te worden toen we in een achteraf steegje getuige waren van een stukje markt waar levende kippen, ganzen en duiven in veels te kleine hokken op elkaar gepropt zaten. Het was echt dieronwaardig, in Nederland zal dit echt verboden zijn, maar in China is het naar alle waarschijnlijkheid de normaalste gang van zaken. Kippen werden levend uitgezocht door de klant. Vervolgens werd dit dier gedood, ontveerd en schoongemaakt. Even dichtbranden en in een plastic tasje of gewoon in de hand werd de net gekochte waar meegenomen naar huis. Heel bijzonder, en vreselijk om te zien. Het werd nog erger toen we zelfs getuige waren van de slachting van een levende geit, de rest van de details zal ik jullie besparen. 

Om een beetje een inzicht te geven onder welke omstandigheden er hier wordt gewerkt en hoe de dieren de laatste minuten van hun leven doorbrengen, afgrijselijk. 

Al met al was het echt de moeite waard om deze markt te bezoeken. Je ziet toch dingen waarvan je in eerste instantie je niet kan voorstellen dat het op de wereld gebeurd. Dingen die voor ons als Nederlanders vanzelfsprekend zijn, die hoeven voor de Chinezen niet te gelden. Vlees in de buitenlucht, levende dieren slachten voor de neus van de mensen en laat staan de hygiëne die te wensen overlaat. Dingen die met onze HACCP regelwetgeving in Nederland uit den boze zijn, maar in China heel normaal blijken. 

Dali, dag 27 t/m dag 30

Laat in de middag zijn we aangekomen op de laatste stop van onze reis door het geweldige China. Het stadje heet Dali, evenals Lijiang geflankeerd door hoge bergen. Dali ligt in een dal aan het Erhai meer. Ook Dali ligt op zo’n 2000 meter boven zeeniveau. De reis met de trein vanaf Lijiang was schitterend. Overal bergformaties, veel akker- en landbouw en veel kleine dorpjes welke je passeert. De trein ging in een gemoedelijk tempo, want over de 120 kilometer werd ruim 2 1/2 uur gedaan. Gelukkig was het geen straf en kon je van schilderachtige uitzichten genieten. 

Hiking Cang Mountain ( Cangshan trail )

Na een kleine tegenvaller in Lijiang, ( de hike van de Tiger Leaping Gorge kon namelijk niet worden gelopen ivm ietwat tegenvallende weersvooruitzichten ) was het in Dali dan gelukkig wel zo ver. Er stond een mooie hike op het programma. De weergoden waren ons gezind, met 23 graden en een kleine kans op een verdwaalde wolk waren de omstandigheden perfect. Deze Mount Cangshan is toch ook een redelijke grote jongen met zijn 4100+ meter. Vanaf hier heb je schitterende uitzichten over de omgeving van Dali. 

Schitterende herfstkleuren verfraaiden de uitzichten op Mount Cangshan

De hike begon vlak naast de filmstudio’s van Dali. Na het betalen van 40Yuan kom je aan bij een pad door de bossen omhoog, keurig met trappetjes aangelegd. Het is slechts 3 kilometer, maar een en al klimwerk. Je doet er toch al snel iets langer dan een uurtje over voordat je boven bent. Onderweg zie je in de bossen allemaal grafstenen, best wel luguber. Toen we eenmaal boven waren aangekomen werd het makkelijker. Je hebt de keuze uit 2 wegen, we hebben ervoor gekozen om de weg naar links te volgen, op aanraden van de behulpzame Chinese meneer die een redelijk woordje Engels sprak. ( En die Chinezen zijn zeldzaam, we moeten vaak met handen en voeten alles wijsmaken aan iedereen )

Watervallen, vergezichten en bospaden

Eenmaal de eerste 3 kilometer geklommen, vanaf dan wordt het een stuk makkelijker. Een keurig aangelegd pad van zo’n 12 kilometer brengt je langs mooie highlights. Op zo’n 4 1/2 kilometer ligggen de seven pools. De naam zegt het al, een zevental watervallen met daaronder “baden” die je stuk voor stuk ook weer kan gaan beklimmen. Prima te doen, zeker omdat je al bijna 5 kilometer redelijk vlak hebt gelopen. 

De volgende 4,5 kilometer ging weer redelijk vlak. Langs schitterende kliffen, waarbij het uitzicht fenomenaal is op het stadje Dali. Onderweg kom je nog een mooie pagode tegen, slechts mondjesmaat een aantal andere hikers en adembenemende natuur. Na 9 kilometer volgt er een pad richting de Zhonghe tempel. Deze route, van nog eens 3 kilometer, is het einde van de route. HIer kan je met de kabelbaan naar beneden, maar daar hou ik niet van. Na wat rondvragen kwamen we erachter dat er nog een pad naar beneden is, en dit  is misschien wel het mooiste stuk van de hike. 

Op het laatste stuk van de hike kom je nog langs deze schitterende tempel

Een extra stuk hiken, maar misschien wel het mooiste deel

Een stuk midden door de bossen, een heerlijke route naar het dal van Dali. Deze route voert je langs de rivier, langs een aantal fotogenieke bruggetjes en wij zijn er welgeteld 2 Chinezen tegengekomen. Een verborgen pareltje! Maar dan, op een gegeven moment kwam er een kruising, en welke weg volg je dan?!? Geen bordjes, geen mensen, geen routemap & geen google maps. Dat wordt dus gokken, en we gokten verkeerd. Er wachtte ons nog een klim van zo’n 3 1/2 kilometer richting het startpunt van de kabelbaan. Wel een heerlijke klim, een echte hike want het ging dwars door de bossen en over onverharde paden. Fantastisch!! Dit had ik wel gemist tijdens deze hike. Maar goed, na 20,7K en een klim van meer dan 900 hoogtemeters was het ook mooi geweest. Blij dat we bij het eindpunt waren aangekomen. Misschien wel de mooiste dag tot nu toe van de gehele reis, al denkt iemand anders daar misschien iets anders over…

Het laatste deel van de hike, misschien wel het mooiste stuk

Op de fiets langs het Erhai meer

De laatste dag van ons verblijf in China hebben we ons tegoed gedaan aan een fietstocht langs het Erhai meer. Als echte Nederlanders is dit natuurlijk een must do als er de kans voor is. En ook goed om even de spierpijn van de hike de dag ervoor eruit te fietsen. Voor slechts 20Yuan hebben we een fiets gehuurd in de Old town van Dali en zijn we richting het Erhai meer gefietst. Heel makkelijk te vinden, en ook prima te doen omdat het grotendeels bergafwaarts is. Het eerste deel richting het meer kom je door de buitenwijken van Dali. Hier wordt veel gebouwd en zijn veel mensen druk in de weer om grote huizen neer te zetten, dat was echt wel iets dat opviel. Vervolgens kom je wat meer op het platteland terecht.

Er wordt hard gewerkt op het platteland iets buiten Dali

Wij zijn niet via de grote weg gefietst maar hebben vooral geprobeerd om het “plattelandsleven” te aanschouwen. Verschillende tuinbouw kom je hier tegen, en wat opvalt is dat ook heel veel vrouwen hard aan het werk zijn op het land. Maïsvelden, aardappelvelden, rijstvelden en vijvers vol met iets wat lijkt op bos- of lenteui passeren we op de fiets. Het is niet druk op de weg waardoor het fietsen ook nog veilig aanvoelt hier in China. 

Er wordt niet overal even hard gewerkt, of zal het een momentopname zijn..

De 3 pagodes van Dali

Na een uurtje of 3 fietsen waarbij we ook nog schitterende lavendelvelden en bloemenperken passeerden, hebben we als laatste nog de 3 pagodes van Dali aangedaan. Maar goed, we zagen dat we 75Yuan entree moesten betalen per persoon, en na bijna 8 weken reizen hebben we ondertussen toch ook al aardig wat pagodes en tempels gezien. We hebben ervoor gekozen om deze dus niet te bezoeken, maar even een snapshot te nemen vlak voordat we de entreepoorten door moesten. Hebben we ze toch ff mooi meegepakt, en 150Yuan bespaart. Echte Nederlanders af en toe. Op wereldreis moet je toch af en toe een keuze maken…

De 3 pagodes van Dali “on a budget”

Eindoordeel China

Wow, wat heeft China ons verrast. Misschien is China niet een land waarvan je in eerste instantie denkt, daar ga ik mijn volgende vakantie aan wagen. Maar toch is het zeer zeker het overwegen waard. Het enige wat je er wel voor nodig hebt is tijd. Wij hebben het geluk dat we geen tijdsdruk hebben om weer aan het werk te moeten gaan. Hierdoor hebben we in totaal 30 dagen kunnen uittrekken om dit fascinerende land te kunnen bezoeken. 

We hebben China echt kunnen ervaren, en compleet tegenovergestelde werelden gezien binnen de grenzen van 1 land. Van wereldsteden zoals Shanghai en Beijing, naar het oude China zoals Lijiang en Dali. Schitterende natuurgebieden zoals het national park bij Zhangjiajie en de uitlopers van de Himalaya in de provincie Yunnan. Het Chengdu Panda Breeding Research Center heeft indruk achtergelaten, maar ook het terracottaleger in Xi’an en de Chinese muur, 1 van de 7 wereldwonderen. wat een ervaring was dat! En niet te vergeten de rijstvelden in Guilin, de schitterende red flute cave en de Li River. Ik kan er nog uren over blijven doorpraten.

Het eten, aanpassingsvermogen & de totaalrijs

Het eten is geweldig in China, al moet je in het begin even een beetje aanpassen aan de lokale gebruiken en eetgewoontes. In de ochtend zijn noodles, rijst en dim sum gebruikelijker dan onze westerse eetgewoontes met brood en ei. Het eten is meer gekruid, wat ook meer smaak aan het eten geeft. Geweldig. De gewoontes van het spugen op straat en het schreeuwen ben je na 4 dagen aan gewend. Het meenemen van toiletpapier ook, ze hebben namelijk nergens toiletpapier!! Ook wc deuren en afgesloten hokjes zoals wij dat kennen daar doen ze niet aan in China. Even omschakelen dus. En de interactie met de inwoners van China. Op de meeste plaatsen komen weinig westerse toeristen, wat ons interessant maakt om te zien. Ook wordt er zelden Engels gesproken, waardoor je non-verbale communicatieskills op de proef worden gesteld.

En als laatste de prijs. Als je de folders bekijkt en op internet gaat zoeken naar een 28-daagse reis naar China, kom je, georganiseerd, al snel uit op zo’n 3000,= euro pp. Wij waren voor 30 dagen China in totaal 2800,= euro kwijt voor 2 personen, dat is 1400,= euro per persoon. Het reizen is goed te doen, en mede dankzij de hulp van Mark Batenburg van http://www.treinkaartjeschina.nl hebben we met een gerust hart heel China kunnen doorkruisen met de trein. Hij regelt zelfs vluchten voor je en geeft je reisadviezen. Hierdoor zijn je kosten aardig te drukken, en dat willen we als Nederlanders toch allemaal. Overnachten is niet duur, voor gemiddeld 12,= euro per nacht zijn er prima hotelkamers te vinden. Dus met een beetje lef en eigen initiatief kan je er zelf een mooie reis van maken in China. Het is een bezoek aan een land dat je lang zal bijblijven.

De route door China

De 36 daagse roue: Hong Kong, Macau, Guilin, Zhangjiajie, Shanghai, Beijing, Pingyao, Xi’An, Chengdu, Lijiang & Dali 

9 gedachtes over “China deel 2: Pingyao, Xi’an, Chengdu, Lijang & Dali.

 1. Mooie reis hebben jullie door China gemaakt en prachtig omschreven in jullie blogs. Wij hebben genoten (en met ons nog wat andere China-liefhebbers ☺️) xièxie !
  Goede reis naar Vietnam en blijf genieten 💋

  1. Hey hey,

   thanx toppers. Ik hoop dat jullie volgend jaar net zo’n mooie reis gaan maken, maar daar ga ik wel vanuit. Het is in ieder geval een fantastisch land dat ons echt heeft doen verwonderen. xx

 2. Weer een heerlijk verhaal om te lezen. Wat maak je allemaal mee en wat een vrijheid, super! Geniet en blijven schrijven hè! Angelica

  1. Hey Angelica,

   leuk om te lezen dat je goed op de hoogte blijft. Ja het is echt fantastisch tot nu toe. Al veel mooie dingen gezien en de landen tot nu toe hebben me aangenaam verrast. Nu aangekomen in Vietnam, toch weer een compleet andere wereld, je merkt het meteen. Ik hou je op de hoogte.

 3. Het was leuk, om jullie ervaringen in China te lezen. Jullie hebben veel gezien en ik denk een goede indruk gehad, van wat China te bieden heeft.

  Veel plezier met de volgende etappe!

  1. Hey Mark,

   dank je wel voor de goede zorgen. We hebben zeer zeker een goede indruk gehad. China heeft ons echt aangenaam verrast. Ik denk zeker dat veel mensen niet weten wat dit schitterende land te bieden heeft. Hopen dat we ze op deze manier een beetje kunnen prikkelen om de schoonheid van China te ontdekken.

   Groetjes Maarten

 4. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
  I am hoping to check out the same high-grade content by you in the
  future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to
  get my own site now 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *