Japan

 

De 20-daagse rondreis door Japan

Het eerste vliegticket is geboekt, de eerste bestemming is bekend. Japan, in dit land gaat mijn grote avontuur beginnen. Met een tussenstop in Moskou vlieg ik vanaf Amsterdam richting Tokio. Een vlucht van in totaal zo’n 14 uur. Je zal denken dat je een visum moet regelen om Japan binnen te komen, maar dit is gelukkig niet het geval. Een mooie meevaller dus, want in verschillende andere landen in Azie is dit wel het geval. 

Wat wel belangrijk is om van tevoren over na te denken is hoe je in dit land gaat reizen. Na een aantal dagen Tokio wil ik dit land gaan verkennen met het meest beroemde vervoersmiddel van dit land, de trein. Japan & treinen zijn ” een match made in heaven”. Japan staat bekend om de punctualiteit van dit vervoersmiddel. Het afgelopen jaar hadden ze een vertraging van slechts 24 seconden over het gehele jaar. Iets waar de NS nog iets van kan leren. 

Prijzen Shinkansen, de Japanse bullet train

Wat je van tevoren moet regelen is een treinticket voor de beroemde Shinkansen, de bullet train. Deze wordt naar je thuis opgestuurd, welke je vervolgens bij aankomst in Japan kan omwisselen. De site welke ik heb gebruikt is www.japan-rail-pass.nl. Let op: De prijzen varieren van 219,- euro voor een pass die geldig is voor een duur van 7 dagen tot 446,- euro voor een pass die geldig is voor een duur van 21 dagen. Zelf heb ik gekozen voor de middenweg, 14 dagen onbeperkt reizen door Japan voor 349,- euro. Het is een beste investering, maar wanneer je meerdere plaatsen gaat bezoeken in Japan zoals Kyoto, Osaka, Hiroshima & Nagasaki, dan kan dit zeker uit. Treinreizen zijn nu eenmaal aan de prijzige kant in Japan. 

Tokio, dag 1 t/m dag 4

Na een reis van zo’n 22 uur van deur tot deur, ik zeg van Gendringen tot vliegveld Tokio, werd het tijd om even bij te komen. De eerste nacht was dan ook geboekt in een hotel welke nog redelijk buiten Tokio lag, het APA hotel Tokio bay. Een hotel van welgeteld 50 verdiepingen, met een skybar, diverse restaurants, een winkelstraat en een Japanse wellness/SPA welke geheel gratis was voor gasten van het hotel. Ideaal dus om even bij te komen. Wat meteen opviel was dat de SPA voor mannen en vrouwen gescheiden is, iets wat we in Nederland niet zo kennen. Na een heerlijk middagdutje, een bijslaapmoment en een ochtend in de wellness kon de reis verder gaan Tokio in. 

WC ervaringen

Misschien niet iets om over te schrijven, maar het is toch echt iets wat ik even kwijt moet omdat het gewoon een fantastische beleving is. De toiletbezoeken in Japan. Verhalen die ik van tevoren gehoord had over verwarmde toiletbrillen en waterstraaltjes die vanuit elke hoek tevoorschijnkomen liet ik even in mijn gedachten rondgaan. Kan dit een toegevoegde waarde hebben? Hoe is het om na een nummertje 2 alles schoongespoelt te krijgen? En wat doet dit met mij? 

Nou ik kan 1 ding vertellen, het is gewoon een uitje om naar de WC te gaan in Japan. De warmte van de WC-bril kan naar eigen wens worden aangepast, van standje 1 t/m standje 9. De temperatuur van het water is naar eigen inzicht aan te passen. Evenals de kracht van de waterstraaltjes. Zelfs vanuit welke hoek er waterstralen komen is aan te geven. En als allerlaatste kwam ik er vandaag achter dat er zelfs een muziekje kan worden opgezet. Dit om onaangename geluiden te verdoezelen. Geweldig toch. Al met al maakt dit elk toiletbezoek eem speciale ervaring op zich, en erg hygienisch natuurlijk. 

De wijken Asakusa, Ueno & Akihabara

In de wijk Asakusa ligt de Senso-Ji tempel. Dit is de bekendste en veruit de oudste tempel van Tokio. Het is 1 van de grootste toeristische trekpleisters van Tokio en dat is ook merken. De tempel is de gehele dag vanaf 06:00 uur ’s ochtends al te bezoeken tot een uurtje of 17:00. En het mooiste is, geheel gratis. 

Tokio, Japan
Senso-Ji temple Tokio Japan
Senso-Ji temple Tokio Japan
Senso-Ji temple Tokio Japan

In Ueno hebben we het park bezocht. Wat meteen opvalt als je de metro uitstapt is dat er zich hier veel daklozen verzamelen. Waar je elders in de stad niks van de armoede merkt, passen ze hier wel in het straatbeeld. Verder zijn ook de gezellige straatjes in deze wijk en must see als je hier bent. Veel lokaal en vers eten (coquilles en krab voor weinig), veel souvenierwinkels en een gezellige drukte om je heen maken deze wijk een prima middagbesteding. 

En dan nog de wijk Akihabara. Dit is een wijk waar de Japanse cultuur naar voren komt. Wat hier meteen opviel was de grote verscheidenheid aan SEGA winkels, arcadehallen en manga shops. De diversiteit van kleuren en de hoeveelheid nerds die je tegen het lijf loopt. Akihabara is dan ook bekend om zijn electronic shops en verscheidene gadget winkels. Al met al is het een groot speelparadijs. Waar mijn hartje sneller van ging slaan waren de vele geweldige gokhallen die deze wijk rijk is. Het is geen casino zoals wij kennen, maar er wordt gespeeld om “kleine zilveren balletjes”. Bijzonder om te zien, en vooral erg luidruchtig!!

Het SEGA gebouw aan het begin van de straat in Akihabara en de verschillende gokhallen en electronic shops sieren het straatbeeld.
Het straatbeeld van Akihabara; SEGA speelhallen, gokhallen en electronic shops.

De wijken Harajuku, Shibuya en Shinjuku

De volgende dag rustig begonnen. De metro gepakt naar Harajuku om hier van het park te genieten. Hier speelt het alledaagse leven van Tokio zich af. Spelende kinderen, groepen mensen in de weer met een frisbee en stelletjes die lekker liggen te chillen in het gras. Prima te doen ook met 28 graden en een zonnetje. Je kan je hier vermaken met het kijken naar de Japanse inwoner van Tokio. 

Spelende kinderen in het park van Yoyogi-koen

Daarna verder gelopen naar de wijk Shibuya-Ku. Een heerlijke wandeling van zo’n 2,5 kilometer door een geweldige winkelstraat. Misschien is dit wel de belangrijkste winkelstraat van heel Tokio. Alle grote designers zitten hier, maar ook echte Japanse fashion en veel alternatieve jeugdkledingwinkels zijn van de partij. Deze straat helemaal uitgelopen, en ineens sta je dan op Shibuya Crossing. Misschien wel het beroemdste en drukste zebrapad van de hele wereld. Elk moment dat dit stoplicht op groen staat, wisselen zo’n 2500 mensen van trottoirhelft. Niet normaal wat een druktes. Op de 2e verdieping van 1 van de gebouwen op dit kruispunt zit een Starbucks. Een prima plek om dit schouwspel aan te zien.

Shibuya crossing, meer dan 2500 mensen per groen stoplicht

Aan het einde van de dag met de metro naar Shinjuku gereden. Hier een hapje gegeten in 1 van de vele restaurants welke deze wijk rijk is. De wijk staat vooral bekend om de vele stripclubs, de love hotels en de dragqueens. Het is niet zoals in Amsterdam, maar voor Tokio mag deze wijk best wel het Red light district als naam dragen. Ook nightclubs en gaybars zijn hier op elke hoek van de straat te vinden. Kortom een heerlijke wijk om even de sfeer te proeven.

Kyoto, dag 5 t/m dag 8

Na een rit van iets meer dan 2 1/2 uur met de Shinkansen zijn we in Kyoto aangekomen. Op zo’n 450 kilometer ten zuiden van Tokio ligt deze stad met iets meer dan 1.500.000 inwoners. Een schijntje dus als je dat vergelijkt met Tokio waar meer dan 33.000.000 mensen rondhuppelen. 

Kyoto is ook iets meer te overzien. Waar Tokio 18 metrolijnen had om alleen de “binnenstad” te voorzien van een metrolijnenstelsel, heeft Kyoto er slechts 2. Maar zelfs de metro hebben we de eerste 2 dagen niet genomen. Er is namelijk ook een geweldig busnetwerk in Kyoto waar je alle bezienswaardigheden goed mee kan bereiken. Meestal is het dan nog slechts een aantal minuten lopen om op de juiste plek van bestemming aan te komen. Je bent toch snel per dag al een kilometer of 14 aan het wandelen door de stad. Maar dat maakt het ook wel dat je veel ziet en de sfeer proeft in de straten. 

Wat ik ook heb gehoord is dat de stad Kyoto zelfs per fiets goed te verkennen is. Helaas waren de weergoden de derde en vierde dag van het bezoek aan Kyoto ons niet goed gezind. De hele dag door regen, maar ach, het is 28 graden dus who cares. Parapluutje mee en gaan. 

Fushimi Inari Taisha

Kyoto is een stad met vele bezienswaardigheden, maar de nummer 1 waar iedereen Kyoto van kent is wel Fushimi Inari. Je baant je een weg omhoog onder de rode Torii-galerijen Mt. Inari op. Ondanks dat deze berg slechts 233 meter hoog is, is het toch een tocht van ongeveer 4 kilometer waar je toch snel iets langer dan een uurtje mee zoet bent. Eerlijk gezegd was het uitzicht op de helft net zo mooi, dus voor degene die geen goede wandelaar is; De helft is ook prima. Let wel, hoe hoger je komt des te rustiger het wordt. Je hebt dus wel meer mogelijkheden tot het maken van mooie foto’s. 

Entrance of Fushimi Inari Taisha
Entrance of Fushimi Inari Taisha
Bijna de top bereikt van Mt. Inari.
Almost reached the top of Mt. Inari.

Kinkaku-ji tempel, het gouden paviljoen

Misschien wel de beroemdste tempel in Kyoto, de Kinkaka-ji tempel. Prima te bereiken vanuit Kyoto station met de bus (lijn 101 & 205) en elke dag open van 09:00 uur – 17:00 uur. Hoe dichterbij we kwamen, des te sneller ging ik lopen. Ik wist dat dit Kyoto’s mooiste tempel was, dus toen ik de hoek omging en de tuin betrad viel mijn mond even open: WoW, wat was deze tempel mooi, en die ligging, de tuin, geweldig! De bovenste 2 verdiepingen van de Kinkaku-ji tempel zijn compleet voorzien van een (blad)gouden dak. Het is dus geweldig om deze tempel te bezoeken op een zonovergoten dag. En gelukkig was dit dan ook het geval. Door de zon schitterde het dak als een juweeltje. Er was niks aan gelogen, echt een aanrader als je in Kyoto bent.

Kinkakuji temple
De Kinkakuji temple in Kyoto

De route verder uitstippelen 

Helaas kan het niet elke dag mooi weer zijn. Een kleine nabrander van typhoon Mangkhut zorgde ervoor dat de poncho vandaag aangetrokken moest worden om er even uit te gaan. Gelukkig moest er ook nog het een en ander gebeuren. Er was eigenlijk nog geen concreet plan where to go next. Dus de planning kon mooi gemaakt worden. Maar wat te kiezen, Japan is zo veelzijdig en er is zoveel te zien. De natuur trekt ons erg aan, dus hier moesten we zeker iets mee gaan doen. Na de vele tempels en de grote steden Tokyo en Kyoto, moest er ook ruimte zijn voor bergen, natuurparken en wandelroutes. Een bezoek aan de Japanse alpen en een bezoek aan de regio rondom Mt. Fuji stond dan ook hoog op het lijstje. 

Maar ook is er gekozen om eerst Nara aan te doen. Nara is een van de allereerste hoofdsteden van Japan en heeft dus tal van bezienswaardigheden. Vanuit daar gaat de reis naar Osaka, om vervolgens Hiroshima aan te doen. Dan staat er een lange treinreis voor de boeg om richting Nagano te gaan om een week lang de natuur op te zoeken. Eerst een aantal dagen in de Japanse alpen, daarna in de buurt van Hakone, de uitvalsbasis om het gebied rondom Mt. Fuji te verkennen. 

Nishiki market

Wanneer de weergoden je tijdens de reis niet goed gezind zijn ga je op zoek naar alternatieve activiteiten. Deze zijn gevonden in de vorm van deze overdekte markt. Nikishi market, in Kyoto. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Wat een gerechten, wat een producten, wat een aparte gewaarwording. 75% van de producten wat ze verkopen kennen we als Hollandse boerenjongen niet. Maar dat maakt het juist ook des te interessanter. Er valt zoveel te proeven en te ruiken, helemaal geweldig. Maar af en toe word je ook iets te fanatiek en proef je iets waarvan je denkt, had ik dat maar nooit in mijn mond gestopt. Al met al is dit echt een bezoek waard als je in Kyoto bent. 

Verscheidenheid op de Nishiki market
Verser dan dit krijg je het niet @ Nishiki market

Nara, dag 9

Op slechts een uurtje met de trein vanaf Kyoto ligt het plaatsje Nara. Een plaats(je) met slechts 365.000 inwoners en erg toeristisch. Dat komt vooral door de 1200 heilige herten die hier ronddartelen. Nou ja dartelen, ze zijn zo tam dat geen enkel hert ergens voor terug deinst. 

Het stadje op zich is best gezellig. Een mooie lange winkelstraat die je de weg wijst naar Nara park, de plek waar de herten lopen en de meeste bezienswaardigheden zijn. We hebben onder andere de Kofuku-ju tempel bezocht, de Todaj-ji tempel en de tuinen van Yoshikien. Deze zijn overigens voor buitenlandse toeristen gratis te bezoeken. Dit in tegenstelling tot de Japanse tuinen welke ernaast liggen, de Isuien gardens. 

1 van de 1200 herten die in Nara door de stad vrij rondlopen
De prachtige tuinen van Yoshikien 

Osaka, dag 10 & dag 11

Op slechts 5 kwartier reizen met trein vanaf Nara ligt Osaka. Dit is na Tokyo de grootste stad van Japan. En dat merk je ook meteen. Een superdruk station van Osaka, overvolle metrolijnen, grote rijen wachtende mensen bij eetstalletjes en overvolle winkelstraten. Maar wat een geweldige stad. Eerst wilde ik deze stad overslaan omdat ik dacht dat er mooiere plekken te bezoeken waren. En misschien is dit ook wel zo, maar qua routing ligt Osaka perfect om nog even mee te pakken. En in slechts 3 weken tijd moet je toch keuzes maken…

Osaka aquarium Kaiyukan

Er zijn best een aantal highlights te bezichtigen in Osaka, dus het is best lastig kiezen waar je in 2 dagen tijd naar toe gaat. Maar het Osaka aquarium is 1 van de 5 grootste aquariums van de wereld, echt wel een bezoekje waard. En er zwemmen walvishaaien in het grootste bassin wat het aquarium rijk is. Natuurlijk heb ik ook liever dat ze in de vrije natuur rondzwemmen, maar ik vond het echt een fascinerend gezicht om ze van zo dichtbij te mogen aanschouwen. Dit heeft echt wel indruk op me gemaakt.

Trouwens, als je bij de tourist information op Osaka trainstation een Osaka Kayju ticket koopt, heb je 1 dag reizen met de metro & bus plus entree voor het aquarium te pakken voor 2500 Yen. ( De entree voor het aquarium is 2300 Yen dus je reist eigenlijk de gehele dag voor slechts 200 Yen, prima koopje ). Je kan je met gemak hier een 3- of 4tal uren vermaken, want ook zeehonden, pinguins, giant spider crabs, dolfijnen en een indrukwekkende kwallententoonstelling maakt onderdeel uit van dit geweldige aquarium. De foto’s van de walvishaaien bespaar ik jullie, want deze moeten jullie echt met eigen ogen aanschouwen.  

’s Werelds grootste krab, de Japanese spider crab. 
Nog zo’n monster out of the deep….

Dotonbori area, het bruisende hart van Osaka

In de avonduren zijn we richting Dotonbori vertrokken om op zoek te gaan naar een heerlijke maaltijd. Dit is echt het bruisende hart van Osaka en bekend om de felle neonlichten, de extravagante gevelreclames en de ontzettende varieteit aan gezellige bars en restaurants. Na aaneengesloten dagen van sushi en een stiekeme uitstap naar een Italiaanse pizza werd het tijd voor 2 typisch Japanse gerechten: Okonomiyaki & Yakisoba.

Okonomiyaki is een gevulde pannenkoek uit Japan met een basis van bloem, nagaimo, ei, dashi & gesneden kool. Hierbij hadden we nog garnalen toegevoegd.  Yakisoba klinkt heel spannend, maar eigenlijk is het niets meer dan gebakken ramen noodles met varkensvlees, rode gember, zeewierpoeder, bonitoschaafsel en yakisobasaus. Dit aangepast met aonori en katsuobushi, typisch Japanse topppings. 

Reuzenrad, neonlights & Dotonbori Canal
De drukke maar geweldige straat in Dotonbori area, Osaka. 

Osaka Castle

Toch nog maar een pareltje bezoeken. Althans, de tuinen eromheen en de buitenkant. Osaka castle schijnt van binnen een erg moderne uitstraling te hebben en daar zit ik niet echt op te wachten. Plus dat er ook nog eens een rij stond van zo’n 800 meter om binnen te komen. Dit in combinatie met een redelijk warme herfstdag van 29 graden met een volle zonneschijn maakt, dat een wandeling door het park en de omgeving van Osaka castle meer dan genoeg is voor deze middag. De wandeling naar het kasteel toe is vanaf het JR treinstation Osakajokoen toch al snel nog een half uurtje. 

Een mooie bijkomstigheid in Osaka is trouwens wel dat je eigenlijk geen metro- of buskaart nodig hebt. Althans, als je in het bezit bent van een JR railpass. Osaka heeft een “JR trainloop” door het centrum lopen waardoor de meeste highlights op loopafstand liggen. Ideaal en een kostenbesparing van 1200 yen. Toch weer een gratis maaltijd bij elkaar gesprokkeld.  

Osaka castle

De wijk Shinsekai

De laatste avond in Osaka hebben we gegeten in Shinseki. De wijk heeft geen al te beste reputatie, maar dat valt nog wel mee. Ik heb me er niet onveilig gevoeld. Het is niet zo levendig als het Dotonbori area, maar best de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Ook hier zie je veel aparte gevelreclames en neonlichten. Prima gegeten hier, soort van yakatori skewers. Stokjes met verschillende soorten kobe-beef & chicken. Asperges en mais erbij, prima te doen, en voor een schappelijke prijs.

Morgen op weg naar Hiroshima. Een trip van iets meer dan anderhalf uur vanaf Osaka station. 

Straatbeeld van de wijk Shinsekai

Hiroshima & Miyajima, dag 12 & dag 13

Na een prima treinreis in de Shinkansen zijn we vanmiddag aangekomen in Hiroshima. Dit is de plaats waar de eerste atoombom op 6 augustus 1945 het leven kostte aan zo’n 140.000 mensen. Op een druilerige dag als deze was het dus een prima idee om het Hiroshima Peace Memorial Museum te bezoeken. Voor slechts 200 yen entree wordt hier het verhaal aan je verteld wat voor een verschrikkelijks er hier heeft afgespeeld. En indrukwekkend is het. Elk Engels geschreven woord wat er in dit museum is geschreven heeft me geboeid. Echt een aanrader om, wanneer je Hiroshima gaat bezoeken, dit museum even mee te pakken. 

In het nabijgelegen Hiroshima Peace Memorial Park staat het Vredesmonument. Dit is 1 van de weinige grote gebouwen die overeind is blijven staan na de atoombomaanval op Hiroshima. Rondom dit gebouw lopen veel vrijwilligers rond die, veelal, zelf de atoombomaanval hebben meegmaakt, om op deze manier hun verhaal te doen. 

De Genbakukoepel ofwel het vredesmonument van Hiroshima
De Genbakukoepel

Miyajimaguchi

1 van de top 3 meest gefotografeerde spots van Japan is in de buurt van Hiroshima te vinden, het Itsukushima shrine. Met de JR railpass kan je vanaf Hiroshima vertrekken richting Miyajimaguchi. Dit is een treinreis van zo’n 30 minuten. Vanaf hier vertrekt een ferry welke je naar het eiland Miyajima brengt. 

Op dit eiland moet je zeker blijven tot zonsondergang, want op dit tijdstip is het aanschouwen van het Itsukushima shrine het mooist. Elke minuut veranderd het uitzicht, van wonderschoon to fenomenaal. In de middag is het een drukste van jewelste op het strand en bij het shrine, dus om de middag door te komen is het geweldig om Mount Misen te beklimmen. Deze klim begint in het Oku-Momijidani park. Vanaf hier is de Mt. Misen hiking trail te volgen. Een prima workout met zo’n 27 graden en een zonnetje. Gelukkig is het door de bossen heen en heb je na een klim van zo’n 90 minuten een geweldig uitzicht verdiend. 

1 van de geweldige views welke je hebt vanaf de top van Mt. Misen

Omdat ik hier niet alle foto’s kan laten zien van het Itsukushima shrine heb ik er hier slechts 1tje geplaatst. Maar de ene is nog mooier dan de ander. In de middag was het eb zodat je onder het shrine kon doorlopen. In de avond kwam de vloed erg snel op waardoor het beeld met de minuut veranderde. Vanaf 17:30 uur tot 19:00 uur heb ik tientallen foto’s gemaakt om het spektakel vast te leggen. De kleuren veranderen met elke knip van je ogen. Geweldig om te zien en te ervaren. Zeker niet laten schieten dit eiland als je ooit van plan bent om naar Japan te gaan. 

Het Itsukushima shrine op het eiland Miyajima

Nagano, Shibu onsen, Itoigawa en de Japanse Alpen, dag 14 t/m dag 16

Na een rit van zo’n 780 kilometer van Hiroshima naar Nagano zijn we dan aangekomen in de “Japanse alpen”.  In het plaatsje Ueda een uitvalsbasis gevonden om vanuit hier de komende 3 dagen een stukje van de natuur te ontdekken. Als eerste staat Jigokudani Yaen-Koen op het programma. Misschien zegt jullie dit nog niks, maar wie wel eens een aflevering van “Life” of “Planet Earth” heeft gezien, die weet dat we het hier hebben over Snow Monkey Park. Vooral in de wintermaanden, wanneer hier veel sneeuw ligt en de temperaturen ver onder nul liggen, vinden hier prachtige taferelen plaats. 

Japanse makaken nemen hier namelijk dagelijks een heerlijk bad in een van de vele hotsprings die dit gebied rijk is. Door de vulkanische activiteit in dit gebied zijn overal natuurlijke hotsprings te vinden waar dus niet alleen de mensen gebruik van maken. Ook de Japanse makaken zijn hier dol op. Helaas door de nog redelijk warme temperaturen eind september hebben we het niet mogen meemaken dat ze heerlijk in de “onsen” een bad namen. Maar ondanks dat was het wel een mooie ervaring, 

Deze sprookjesachtige omgeving zegt al genoeg….
De Japanse makaken bleven aan de rand van de hotspring zitten, maar je kan begrijpen dat dit in de winter geweldige beelden opleverd

Shiba-onsen

Wanneer je Jigokudani Yaen-Koen verlaat kan je een leuke wandeling maken terug naar het station van Yudanaka. Je passeert dan het dorpje Shibu-onsen. Een pitoresk klein dorpje dat vooral bekend staat om haar vele, de naam zegt het al, “onsens”. Het dorpje is overladen met ryokan hotels en op meer dan 25 verschillende plaatsen in het dorp zijn diverse hotsprings te vinden. Vele hiervan zijn openbaar voor het publiek. Zelfs op de straten zijn er plekken te vinden waar je je schoenen even uit kan doen en kan plaatsnemen in een heerlijk warm voetenbad. Je staat er versteld van hoeveel mensen hier gebruik van maken. Een leuke plaats om even doorheen te lopen of als je een liefhebber bent van SPA’s en warmwaterbaden, een prima plek om een nachtje te overnachten. 

In het plaatsje Nagano, waar de Olympische spelen van 1998 nog hebben plaatsgevonden, eigenlijk alleen een stadswandeling gemaakt. Hier de Zenko-ji tempel bezocht en in de avonduren een hapje gegeten. Al met al een dagje met zo’n 17 kilometers in de benen. Prima voor de conditie dacht ik zo. 

Otaigawa biking tour

De laatste dag dat we in de Japanse alpen waren nog een stop gemaakt in Otaigawa. Een kustplaats dat op zo’n 70 kilometer van Nagano ligt. Met de Shinkansen ben je er binnen no time. Het is een schitterende rit door het Japanse alpenlandschap. Alleen dit is al een lust voor het oog. De bedoeling was eigenlijk om 1 van de bergen te beklimmen van het Itoigawa Geopark. Het is uiteindelijk een oerhollandse fietstocht geworden door het bergachtige landschap. De Amstelgoldrace was er niks bij vergeleken met deze colletjes die we moesten nemen, maar de natuur maakte gelukkig een hoop goed. Al met al een geslaagde dag. Voor de natuurliefhebbers, de spaliefhebbers, de wielrenners onder ons en de bergbeklimmers is er hier voldoende te doen.

Morgen op weg naar Hakone. Een plaatsje op zo’n 80 kilometer van Tokio. Vanuit hier gaan we hopelijk de beroemdste berg van Japan bewonderen, Mount Fuji. Aan de planning ligt het niet, aan de weersvooruitzichten wel. Voor zaterdag staat er de gehele dag 100% regen voorspeld, voor zondag gelukkig maar 90%. Hopen dat de maandag ons gaat verrassen, anders worden het 2 dagen dobberen in de SPA.

Hakone regio & Mount Fuji, dag 17 t/m dag 19

Misschien wel aangekomen in de mooiste regio van Japan tot nu toe, het gebied rondom Mount Fuji. Als plek om te overnachten zitten we in Hakoneyumoto, een klein bergplaatsje in de Hakoneregio. Vanuit hier zijn er diverse hiking routes te ondernemen. De natuur is hier nog ongerept en de bergen zijn vulkanisch actief waardoor in deze plaatsen volop “onsens” aanwezig zijn. De omgeving lijkt wat mij betreft erg op de belgische Ardennen, al ligt deze regio wel wat hoger. De toppen van de kleine bergen rondom deze regio beginnen allemaal met zo’n 1.150 meter, met Mount Fuji al hoogtepunt natuurlijk. Met zijn majestueuze 3.776 meter torent deze berg boven de rest uit. Morgen eerst op weg naar Lake Ashi, waar je met mooi weer Mount Fuji kan zien. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet in ons voordeel, 90% kan op regen….

Lake Ashi, 1 van de plekken waar Mount Fuji te zien zou moeten zijn

Lake Ashi 

Zoals hierboven wel te zien is was het een dag van mist, regen, regen en nog eens regen. Toch een wandeling gemaakt van zo’n 8 kilometer langs de oevers van Lake Ashi om onder andere het Hakone shrine te bezichtigen. De omgeving is er prachtig, al zou het nog mooier zijn als de zon zich zou laten zien. Maar, niet getreurd, want morgen zijn de vooruitzichten fantastisch. Vanaf een uurtje of 10:00 een strakblauwe lucht met volop zon en 22 graden. Piet Paulusma zou een 10 geven om Mount Fuji in volle glorie te aanschouwen denk ik. Vandaar dat we ook morgen nog een aantal uren in deze regio verblijven om een hike te maken naar de top van Mount Myojingatake. Vanaf hier schijn je Mount Fuji te kunnen bewonderen. Heel benieuwd wat deze dag brengen gaat.

Mount Fuji

Wekker om 08:00 uur & 08:01 uur, opstaan, douchen, backpack gepakt en om 08:55 uur in de bus op weg naar Sengoku. Alle facetten voor een perfecte dag zijn aanwezig: Een aangename 22 graden, een fris briesje en een strakblauwe lucht. Vandaag kan het niet anders dan dat Mount Fuji zich laat zien. 

De hike naar de top van Mount Kintoki

Maar niets is voor niks. Allereerst staat er een mooie hike te wachten om Mount Kintoki te beklimmen. Via een 3tal routes is deze berg te trotseren, een gok dus welke de beste zal zijn. Meestal lees ik me goed in van tevoren maar over deze 3 routes kon ik maar barweinig informatie vinden. Een kwestie van geluk dus! De eerste de beste hike na de busreis maar genomen want hoe eerder we boven zouden zijn hoe beter. 

Een schitterende route door eigenlijk een 2tal omgevingen slakkerde ons in een uurtje of twee naar boven. Eerst door de bossen via diverse rotspartijen en bemodderde bospaden. Halverwege door een oerwoud van tweemeter hoge bamboeplanten en op het einde weer door het bos. Een niet al te lastige hike en voor iedereen goed te doen denk ik. En ondertussen ook nog een aantal goede uitzichtpunten richting de vallei en Lake Ashi.

De hike werd keurig aangegeven onderweg, zelfs bij de splitsing als je Mount Myojingatake wilde gaan beklimmen

Wildlife 

Onderweg omhoog diverse hagedissen gespot, gifgroene rupsen zoals ik deze nog nooit had gezien en een aantal angstaanjagende spinnen met poten die zo lang waren als stelten. Maar alles went, dus na tien van zulke spinnen zie je op een gegeven moment ook al niet meer. Na een tweetal stops onderweg voor een litertje water en de nodige broodjes was het dan zover, de top was bereikt. Mount Fuji liet zich op deze dag zien. De mooie symmetrie van deze berg was goed zichtbaar. Helaas lag er nog geen sneeuw op de top zoals je op de meest iconische foto’s van deze berg. Maar dat mocht de pret niet drukken. We waren er zelfs nog getuige van hoe een Canadese man zijn vriendin ten huwelijk vroeg. Ik mocht de fotoshoot verzorgen na een klein onderonsje tussen hem en mij, voordat hij zijn vriendin de ring omschoof. Prima plekkie voor de romantici onder ons.

Me and Mount Fuji

Zeker bezoeken dus de Hakone regio

De Hakone regio mag je in je rondreis door Japan zeker niet overslaan. Al is het natuurlijk wel hopen dat je het treft met het weer. Van de 3 dagen was er maar 1 dag dat het strakblauw was en dus echt zicht hebt op Mount Fuji. De dagen dat het regent en/of mistig is zijn wel prima voor een aantal hikes, dat wel, maar de meeste reizigers komen toch maar voor 1 ding en dat is Mount Fuji aanschouwen. Wij hadden dat geluk!

Het zevende Chakra, Fujisan oftewel Mount Fuji

Rest nu nog de terugreis naar Tokio om morgen nog Tsukiji vismarkt te bezoeken en de tuinen van imperial palace te bewandelen. 

Tokio, dag 20

Na een heerlijke nacht in het hostel op een geweldige matras hebben we nog een bezoek gebracht aan de Tsukiji vismarkt. Op 6 oktober 2018 beleefd deze vismarkt op deze locatie haar officiële laatste dag. Vanaf 11 oktober zal de Tsukiji vismarkt heropenen als Toyosu Market. Helaas konden we niet meer de actie bewonderen van het handelen in de grote tonijnen die hier dagelijks al vanaf 03:30 uur worden binnengebracht. Vele delen van de binnenste markt, het belangrijke centrum van deze markt, waren al afgesloten voor het publiek. Wel zijn er vele goede sushirestaurants te vinden, al staan hier lange rijen voor de deur en is het echt achteraansluiten wil je nog plaats nemen. Het is een leuke omgeving waar je vooral moet komen als je van sushi houdt. 

Imperial palace

Als laatste nog een bezoek gebracht aan de tuinen van Imperial Palace. Deze tuinen waren in de eerste dagen van ons bezoek aan Tokio gesloten voor het publiek. Dit bleek op de zondagen en maandagen het geval te zijn. Let hier dus op als je de tuinen wil bezoeken. Voor mij was het niet echt een meerwaarde om deze tuinen te bezoeken. Het is een groot geasfalteerd wegenpark met daartussen wat struikgewas en een groot grasveld, niks meer en niks minder. Ik zag er de schoonheid niet van in. Het Imperial palace zelf is op zich wel een mooi bouwwerk, maar echt dichtbij kom je er ook niet. Als je weinig tijd in Tokio hebt kan je deze bezienswaardigheid makkelijk overslaan. 

Eindoordeel Japan

Japan is zeer zeker een topbestemming om toe te voegen aan je reisbestemmingen die je nog wil gaan bereizen. Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je Azië gaat bezoeken, maar het is echt de moeite waard. In 20 dagen tijd hebben we slechts een klein deel gezien van dit indrukwekkende land. Met deze resiroute hebben we alleen het grootste eiland Honshu is aangedaan. Hokkaido, het gehele noorden van Japan en Shikoku & Kyushu, de twee meer zuidelijker gelegen eilanden hebben we nog niet eens bezocht. Er moet immers altijd wat nog overblijven om van te dromen.

Van de hectische wereldstad Tokio en de minstens zo indrukwekkende en drukke stad Osaka, tot de rustgevende plaatsen in de Japanse alpen zoals onder andere Shibu-onsen en Ueda. Van overweldigende natuur in de regio van Hakone en natuurlijk Mount Fuji tot aan de Japanse cultuur in Kyoto. En dan de andere plaatsen die we hebben aangedaan, Hiroshima, toch een stad met meer dan 1,7 miljoen inwoners ( al zou je dat niet zeggen ). Nara, de stad met de 1200 heilige herten en Nagano, de stad waar in 1998 de Olympische spelen werden gehouden.

En de geruchten dat het een “dure bestemming” is kan je ook de kop in drukken. Het is natuurlijk net hoe duur je het zelf maakt, maar voor 20 dagen Japan waren we nog geen 1.500,= euro pp kwijt. In vergelijking met andere landen in Azië is dit natuurlijk wel aan de prijs, maar Japan is ook echt wel anders dan Viëtnam, Laos of Thailand. Het is een “westerse” bestemming met een geheel eigen karakteristieke cultuur. Alleen dit is al een beleving op zich. De netheid, de beleefdheid, de ordelijkheid en de behulpzaamheid van deze mensen sprak me erg aan. Tel daarbij op het geweldige eten en de geweldige infrastructuur en je hebt een topbestemming te pakken voor je volgende reis. 

De route door Japan

De 20 daagse route: Tokio, Kyoto, Nara, Osaka, Hiroshima, Nagano, Hakone & Tokio


47 gedachtes over “Japan

 1. Wauw wat een verhaal en wat een belevenissen. Dit maakt mijn “geen nieuwsgierigheid” naar dit land toch weer even anders.
  We volgen je “op de voet” en lezen met veel plezier je Blog. Have fun sweeties. Dikke 💋

  1. Hey hey, ja het is echt een interessante bestemming om heen te gaan. Zijn nu in Osaka, wat een topstad. Tot nu toe de beste bestemming van de 5 plaatsen welke we hebben aangedaan. Leuk om te horen dat jullie het volgen!! Hou je op de de hoogte.

 2. Een feest der herkenning Maarten van de w.c. tot het proeven van heerlijke en niet zulke lekkere zaken. Grappig om mijn reis van 2 jaar geleden her te beleven. Veel plezier!

  1. Hoi Regina, ja inderdaad. Ik heb je verhaal en je fotoboek nog vers in mijn geheugen zitten. En zeker wat aan je verhalen gehad. Japan is echt fantastisch. En dit is nog maar het begin. Dank je wel voor je reactie.

   1. Hahaha, wat ontzettend jammer dat jullie niet langer op het eiland Miyajima hadden. Die berg beklimmen is leuk maar het dorpje was ook zooooo interessant. Maar zoveel te zien en te doen en zo weinig tijd. Op naar het volgende land alvast een goede vlucht. Ben benieuwd wat je ervaringen daar zijn.

    1. Ja de dagen zijn best wel druk en volgepland, maar daar hou ik wel van. Morgen nog de beklimming van Mount Kintoki voor de boeg. De weersvooruitzichten zijn gunstig om Mount Fuji te zien. Daarna nog een 2tal dagen Tokio en dan op weg naar Hong Kong en Macau.

 3. Prachtig om te lezen..
  Wat een indrukwekkend land!
  Herkenbaar ook hoor… geuren,kleuren.. al je zintuigen worden geprikkeld. Geniet samen van het mooie Japan. Kus van ons

  1. Hey:) ja echt hoor. Kan hier nog wel een aantal weken blijven. Maar over een weekje vliegen we richting Hong Kong, en daarna China in. Erg benieuwd hoe dat gaat bevallen!! Maar als dat net zo indrukwekkend is als Japan dan gaat dat helemaal goed komen. Groetjes aan Daan en Bing

  1. Hoi Renate, ja in 2 weken tijd al best veel ondernomen. Japan is zeker een land om een keer te bezoeken, en zelfs deze 3 weken is lang niet genoeg. Er is nog zoveel meer te zien. Ik hou je op de hoogte.

 4. He Maarten. Leuk om je zo te volgen. Echte aanrader dus Japan. Mooi verhaal en leuke fotos. Geniet er beiden van. Je schrijft leuk. Je moet het later in boekvorm uitbrengen. Is best animo voor.

  1. Hey Mirjam, leuk dat je zo nieuwsgierig bent en het verhaal aan het volgen bent. Ja echt een aanrader inderdaad. Gaan nog een paar dagen genieten hier. Enne, ik moet dus even op zoek naar een uitgever in de toekomst haha. Ik zal mijn best doen haha. Je kan in ieder geval aardig op de hoogte blijven op deze manier. Groetjes

 5. Wauw wat een mooie beleving.. Mooie verhalen, erg leuk om te lezen. En dan die toilet, moeten ze hier ook eens doen. Heel veel plezier en succes verder.

  1. Hey Suus, leuk om te horen. Ja, wanneer ik ooit nog eens terugkom in Nederland ga ik denk ik deze toiletten importeren en hierin handelen. Gat in de markt hoor denk ik.

  1. Thanx Jurien. Ik doe mijn best om het zoveel mogelijk up to date te houden. Ja is echt heel divers. Zit nu in Hakone, echt een en al natuur. Morgen en overmorgen een hike om een glimp op te vangen van mount Fuji. Hopen dat het weer meewerkt.

 6. Maarten,
  Geweldig om je zo te volgen. Wat een mooi en divers land is het zeg.
  Je schrijft leuk en onderhoudend.
  Geniet van deze prachtige trip.

  1. Hey Kooi, haha er zat een bultje bij dat ik even van het fietsje afmoest inderdaad. Maar ja, wat wil je ook met een fietsje met maar 3 versnellingen en stijgingspercentages van 9 procent #nietedoen
   Tis ook vakantie natuurlijk.

 7. Hoi Maarten, hoef niet te vragen of het je bevalt, want je verslagen en foto’s zeggen eigenlijk alles al. Nog maar 1 maandje onderweg en al zoveel geweldige indrukken. Wij blijven je volgen. Lieve groet uit Leeuwarden.
  Douwe en Wilma Donker

  1. Hoi Douwe en Wilma,

   leuk wat van jullie te horen. Ja het bevalt echt super. Inderdaad pas een maandje op reis maar al zoveel gezien en gedaan.
   Nu net in China aangekomen, hier de komende maand veel moois ontdekken.
   Groetjes terug.

 8. Wat een geweldig verslag Maarten! Zo levend geschreven ! Met de foto’s en de andere sociale media pics hebben wij het gevoel dat wij er ook een beetje zijn, de geur ontbreekt 🤗 Bedankt en blijf genieten, veel liefs aan beide 😘

  1. Thanx Martine, ik blijf mijn best doen. Tja die geur, als we daar nu iets voor uitvinden dat we dat ook nog even kunnen regelen, dan hoeven we nooit meer te werken denk ik. Liefs

  1. Thanx Jeroen,

   dat lesje van jou heeft me goed gedaan. Over een half jaartje heb ik het helemaal onder de knie en zijn de schoonheidsfoutjes eruit. En dat plezier, dat gaat goed komen.

 9. Wat ontzettend leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt. Helaas wordt mijn bucketlist hierdoor alleen maar langer…
  Blijf schrijven en vooral heel veel genieten. En bij elke nr 2 op de wc zal ik even aan je denken 😂

  1. Hey Angelica,
   wat leuk dat je de verhalen volgt. Jij gaat toch ook al bijna op reis?
   Ja er is nog genoeg te zien op de wereld, konden we altijd maar blijven reizen haha.
   Genieten blijf ik zeker, en schrijven ook. Toch nog een beetje werken zo haha.
   Enne, nummertje 2, inderdaad, doe dat maar. Zit nu in China, maar verlang nu al terug naar Japan haha

 10. Kokkie, wat een fantastisch avontuur! Leuk om te lezen.
  Wel grappig dat je schrijft over een klein plaatsje met 365.000 inwoners. Dat is net zoveel als de hele regio Arnhem- Nijmegen! Of vergelijk het met Gendringen 😂😂😂
  Lekker genieten en ik blijf jullie zeker volgen!!!!

  1. Hey Hansie,

   haha ja he, het went ondertussen ook wel al die miljoenensteden. Op een gegegen moment voelt zo’n plaats gewoon aan als een dorp haha. Heel apart.Maar het is niet te vergelijken met een dorpje als Gendringen. Nu in Shanghai, ook al zo’n vet grote stad met meer dan 23 miljoen inwoners geloof ik. Niet normaal toch. Leuk dat je het volgt!

  1. Hey Mieke,

   ja toch, leukom te schrijven ook. Ben ik toch nog een beetje bezig elke dag.
   Je moet het er ook maar gewoon lekker van nemen toch? Heb je vast wat inspiratie voor over 3 jaartjes 😉

   Groetjes thuis aan de rest van de familie

 11. Heeee Maarten,

  Geweldig dat je kan rondreizen over de wereld. Fantastisch verslag over Japan overigens! Ga zo door. Ik ben benieuwd naar je volgende avontuur! Tot wanneer heb je de tijd? Veel plezier en ontdekkingen geweest

  1. Hey Frans,

   wat leuk om wat je te horen. Ja dit was altijd al een grote droom van me, dus ik dacht ik trek de stoute schoenen aan, neem ontslag bij Holland casino en kijk wel waar de toekomst me brengt. Ben nu in China, hier nog tot begin November en dan op weg naar Viëtnam. Heb mijn baan opgezegd dus de planning is ongeveer om 15 maanden weg te blijven. En dan maar zien wat er gaat gebeuren. Leuk dat je me volgt om de volgende avonturen te lezen. Hoe is het met jou? En met het golfen? Ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *