Borneo

De voorbereidingen

Het enige wat er nodig was is een vliegticket van Kuala Lumpur richting Kota Kinabalu. Dit is de hoofdstad van Sabah, het gedeelte van Borneo dat we gaan ontdekken. Je krijgt een andere stempel in je paspoort met daarbij de datum dat je op Sabah bent aangekomen. Geen visum, geen extra kosten, heerlijk.

Kota Kinabalu, dag 1 t/m dag 3

De eerste dag om 15:30 uur geland op Kota Kinabalu. Vanaf hier gaat een ongeveer 2 weken durende reis beginnen. Borneo wordt over het algemeen bezocht om de natuur te ontdekken. Dit is ook precies wat we hier gaan doen. Met welgeteld 19 national parken is Borneo een walhalla voor de natuur liefhebber. Tevens is Borneo ook 1 van de 2 plekken op de wereld waar je nog Orang-Oetans in het wild kan spotten. Of wat dacht je van de neusapen, die ook op het overgrote deel van Borneo voorkomen. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Kinabalu national park

Op ongeveer 90 kilometer rijden van Kota Kinabalu ligt het Kinabalu national park. De meeste mensen willen graag Mount Kinabalu beklimmen, een grote reus van 4.095 meter hoog. Dit is 1 van de hoogste bergen van Zuid-oost Azië. Echter het is aardig aan de prijs, omgerekend zo’n 235,= euro voor een 3-daagse hike naar de top van deze Mount Kinabalu. Helaas iets boven budget dus, maar niet getreurd, er liggen in het national park nog 9 andere hiking trails. Dit is dan ook wat er op de 2e dag in Kota Kinabalu op het programma stond. Het national park verkennen en genieten van de uitzichten op Mount Kinabalu.

Kinabalu national park is echt zoals je denkt hoe een regenwoud eruit ziet, nat, mistig en groen

Mempening trail

Na het betalen van slechts 15 Ringit voor de toegang tot het park ben ik begonnen met het Mempening trail. Deze trail van 2516 meter brengt je door dichte bossen met volgroeide eikenbomen vol met mos. Het is een redelijke klim en de grond is drijfnat. Veel plassen water, veel modder, veel mist, oftewel, je bent echt in het regenwoud. Je hoort veel vogels, maar het spotten ervan is nog een uitdaging. Tevens is het zoeken naar vreemde insecten, want echt groot wildlife zoals apen kom je hier niet tegen.

De paden zijn begaanbaar, maar nette schoenen moet je niet dragen hier

Bukit Alar trail

Het volgende trail leidt je naar de top van Mount Kinabalu. Of ja, de top, tot aan 1866.4 meter om precies te zijn, verder kom je niet. Hier bevindt zich namelijk de Timpohon gate, het checkpoint waar je niet verder mag lopen zonder gids ( en zonder minimaal 235,= euro neer te tikken ). Het Bukit Alar trail is met z’n 997 meter net geen kilometer lang, maar een beul is het wel. Ik heb er bijna een uur over gedaan om deze trail te lopen. Steile stukken en best wel gevaarlijk, oppassen dus! Wel is het hier genieten geblazen want de kans op het spotten van bijzondere vogels is hier redelijk aanwezig. Deze trail wordt namelijk niet door veel mensen gebruikt, waardoor de kans op het spotten van dieren toeneemt. Zo heb ik 2 groene kitta’s ( bedankt Flapper voor de hulplijn ) gespot, een vogel die op Borneo betrekkelijk schaars voorkomt. Toch bijzonder!

De groene kitta in Kinabalu national park

Overigens, het bereiken van de top van het national park was geen succes. Doordat het regenseizoen in volle gang is momenteel, is de lucht veelal in mist en wolken gehuld. Helaas had ik dus geen zicht op Mount Kinabalu. Toch nog maar een keertje terug dan!

Mount Kinabalu in mist gehuld

Silau Silau trail

Een wat makkelijkere weg naar beneden, deze 3057 meter lange Silau Silau trail. Bijna de gehele trail volg je een stroompje naar beneden ( of omhoog als je deze trail de andere kant op loopt ). Hierdoor zie je op deze trail verschillende planten en mossen groeien, meer dan op de andere trails.

Het stroompje volgt het gehele trail je pad

Tevens kan je tijdens deze trail nog een aantal uitstapjes maken naar nabijgelegen trails, namelijk de Bukit Burung trail en het Bukit Tupai trail. Wanneer je deze toevoegd aan je hike heb je nog zo’n 1425 meter extra te pakken. Het zijn 2 kleine klimmetjes naar 2 heuvels om vogels te spotten. Helaas had ik geen geluk hier. Er kwam nog wel een eekhoorn gekke kunsten uithalen door ondersteboven een nootje te eten, grappig om te zien.

Deze acrobaat hing ergens in de bomen op de Bukit Burung trail

Kiau View trail

Als afsluiter van dit avontuur heb ik het Kiau View trail nog gelopen. Met een redelijke lengte van 2366 meter ben je nog zo’n uurtje onderweg op deze trail. Er zijn een aantal viewpoints onderweg maar helaas waren de mist en de wolken spelbreker. Wel werd ik nog verrast door het zien van een zeldzame trilobitekever. Ook deze soort kende ik niet, maar 2 oplettende vrienden wisten me te vertellen dat het om deze keversoort ging. Speciale dank naar Martine en wederom Flapper.

De tribolitekever, voorkomend op Borneo

Al met al was het een indrukwekkende dag met een aantal nieuwe ervaringen met insecten, planten en vogels. En met totaal 19,6K in de benen, wat neerkomt op 29.758 stappen voor mij, mag deze dag ook een succesje wezen. Tel daarbij nog eens 192 verdiepingen op en de workout voor deze week is weer gedaan.

Tunku Abdul Rahman Marine Park, het eiland Gaya

Vlak voor de kust van Kota Kinabalu liggen een vijftal eilanden die samen het Tunku Abdul Rahman Marine Park vormen, kortweg TARP genoemd. De eilanden zijn Gaya, Manukan, Sapi, Sulug en Mamutik. Wij hebben het eiland Gaya bezocht. Met een boottochtje van zo’n 20 minuten is dit eiland te bereiken. Je stapt op een bootje vanaf Jesselton Pier, betaalt 23 Ringit en ietwat later bevind je je op een pareltje van een eiland. Een ideale escape vanaf het ietwat saaie Kota Kinabalu. Je waant je ineens in een compleet andere wereld.

Gaya Island, omringd door een helder blauwe zee

Veel is er niet te doen op deze eilanden, welke je ook kiest. Gaya is het grootste eiland, maar de meeste reizigers zullen niet veel verder komen dan het eerste strand waar je met de boot aankomt. Helderblauw is de kleur van de zee en het zeewater is fantastisch van temperatuur.

Veel verder dan hier kom je niet op dit eiland, maar voor de eilandliefhebbers is dit een heerlijke bestemming

Je dagindeling zal bestaan uit snorkelen, zonnebaden, snorkelen, nog meer zonnebaden en wat snorkelen. Er zijn wel een aantal hikes op dit eiland, maar veel wildlife zal je er niet spotten. Je kan eventueel ook meerdere eilanden op 1 dag bezoeken. Hiervoor kan je een eilandhopkaart aanschaffen voor 33 of 43 Ringit. Je kan dan 3 van de 5 eilanden bezoeken. Maar als je het een dagje lekker relaxed wil hebben, is 1 eiland meer dan voldoende.

Onder andere veel trompetvissen zijn er te spotten in het heldere water, en met een beetje geluk kom je “Nemo” ook nog ergens tegen

Sandakan, dag 4 t/m dag 6

Slechts 335 kilometer van elkaar verwijderd, maar een busrit van meer dan 7 uur heb je nodig om Sandakan te bereiken. Vanuit deze plaats gaan we een 3-daagse tocht de jungle in maken. In deze omgeving leven namelijk de neusapen en de orang-oetans nog in het wild, en dat staat toch wel hoog op mijn lijstje om deze primaten in het wild te spotten. Borneo is namelijk de enige plek op de wereld waar dit nog kan. Een bijzondere bestemming dus. Maar voordat we aan deze tocht gaan beginnen, bezoeken we eerst nog het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Dit is voor de meeste reizigers een must-see in deze omgeving als je geen jungle tocht gaat maken. Hier ben je er namelijk 100% zeker van om de orang-oetans nog in hun natuurlijke omgeving te aanschouwen.

Orang Utan Rehabilitation Centre in Sepilok

Op 25 kilometer ten westen van Sandakan ligt het Orang Utan Rehabilitation Centre in Sepilok. Voor veel reizigers is dit de reden dat ze naar Borneo reizen. Hier is namelijk de orang-oetang nog in zijn natuurlijke omgeving te zien. Met buslijn 14 is deze plek makkelijk te bereiken vanaf Sandakan, en dat voor slechts 6 Ringit. Perfect.

1 van de in totaal 44 orang-oetangs die in het centre worden opgevangen

De entree van het centre is 30 Ringit, en voor de camera betaal je een fee van 10 Ringit extra. In totaal ongeveer 8,= euro. Het park is ongeveer 44 km2 groot en is onderdeel van het Kabili-Sepilok Forest reserve. Momenteel zijn hier 44 orang-oetangs opgevangenen deze worden weer klaargestoomd om terug te keren in de natuur. 2 van de 3 gaat daadwerkelijk terug de vrije natuur in.

Met een beetje geluk zie je een orang-oetang van heel dichtbij

Zorg dat je op tijd in het park aanwezig bent, want om 10:00 uur worden de apen “bijgevoerd” op een platform midden in de jungle. De kans is dus groot dat er hier een aantal orang-oetangs op af komen. Wij zagen er hier maar 2, deze orang-oetang hierboven kwamen we tegen toen we richting de exit liepen. Het park is geopend in de ochtend van 09:30 – 11:00 uur en in de middag van 14:00 – 16:00 uur.

Rainforest Discovery Centre

Doordat het Oran Utang Rehabilitation Centre in de middaguren de deuren sluit, heb je tijd om deze uren anders te besteden. Er zijn een tweetal mogelijkheden in de buurt, namelijk het Bornean Sun Bear Conservation Centre of het Rainforest Discovery Centre. Wij kozen voor het laatste. Op zo’n anderhalve kilometer lopen van het Oran Utang Rehabilibation Centre kan je hier een aantal korte wandelingen maken door het regenwoud.

Een aantal canopywalks laat je mooie vergezichten zien richting hoge uitkijktorens

Tevens zijn er een drietal canopywalks hoog tussen de bomen. De laatste uitkijktoren die je bereikt torent bijna 30 meter boven de grond uit. Hierdoor heb je een goede kans om een aantal vogels te spotten. Helaas bleef het bij ons bij een specht, maar misschien met iets meer geduld heb jij meer geluk. Wel zagen we nog een monitor lizard toen we op de laatste uitkijktoren stonden, echter was deze zo’n 25 meter onder ons waardoor een foto maken bijna onmogelijk was. Maar, als je goed kijkt, dan zie je op de boomstam toch de monitor lizard genieten van de zon.

De monitor lizard genietend van de zon

Op de weg terug zagen we ook nog een duizendpootachtige waarvan ik de naam jullie schuldig moet blijven, maar de foto kan ik wel met jullie delen. Het is elke dag weer een feestje met welke flora en fauna je nu weer tegenkomt. Borneo blijft me tot nu toe elke dag nog verrassen.

Als je de naam weet van deze duizendpootachtige, graag een reactie

Kinabatangan River, dag 7 t/m dag 9

Vanuit Sandakan hebben we een 3-daagse trip geboekt om 2 nachten te verblijven aan de Kinabatangan rivier. Midden in de jungle, bij de Bilit Adventure Lodge, wacht ons een programma van een drietal boottochten, een ochtendhike en 2 nightwalks door de jungle van Borneo. Hier willen we natuurlijk de Oerang Utang in het wild spotten, maar ook de neusaap staat hoog op het lijstje om in het wild te zien. Deze aap komt namelijk alleen maar voor op Borneo. Met veel geluk spot je misschien nog pygmee olifanten.

De Kinabatangan rivier is de op één na langste rivier van Maleisië met een lengte van 560 km

Aangekomen bij de Bilit Adventure Lodge waren we verrast dat we slechts met een select gezelschap waren van een handjevol mensen. Lekker rustig dus, perfect. We kregen het programma te horen en het eerste wat we gingen doen was en riviercruise van 2 uurtjes welke begon om 16:00 uur. Tegen zonsondergang is de beste tijd om wildlife te spotten aan de oevers van de rivier, dus de verrekijker ging mee! Een topcadeau trouwens dat ik van 2 gasten had gekregen, hier wordt veel gebruik van gemaakt!

De riviercruise deel 1

We waren nog geen kwartier onderweg en daar zagen we de eerste Oerang Utang in het wild, WOW! Echt een fantastisch gevoel zeg, super bijzonder om zo’n mooie aap rustig in een boom te zien zitten. Ongestoord genoot hij van wat bladeren en wat vruchten, net alsof wij er helemaal niet bijwaren. Dit is echt een volledige Borneo beleving en iets waarvoor je naar dit land afreist. Helaas had ik geen goede positie in de boot om dit spektakel goed vast te leggen, maar de beelden zijn op mijn netvlies gebrand.

Rustig fruit plukkend in een boom, de eerste Oerang Utang die ik in het wild heb gezien

Niet veel later zagen we een tweede Oerang Utang hoog in de bomen zitten, het kon nu al niet meer stuk deze riviercruise. Het is zo mooi om te zien hoe deze beesten in hun natuurlijke omgeving zich verplaatsen. Helaas werden we nog wel geconfronteerd met de harde werkelijkheid van de enorme kap van het regenwoud waar wij als mensheid ons schuldig aan maken. Het leefgebied van deze mooie beesten gaat drastisch achteruit, en dit is wel iets dat gestopt moet worden. Daar kunnen wij als mensheid iets aan doen, dus let er in het vervolg even op of er palmolie in de producten zit die je koopt. Dit is namelijk de voornaamste reden van het verdwijnen van vele duizenden hectare oerwoud op Sabah.

Verscholen, hoog in de bomen, deze jonge Oerang Utang

Nog meer wildlife tijdens de eerste riviercruise

De Kinabatangan rivier is beroemd om zijn grote en hoge biodiversiteit. De kans op het spotten van wildlife is hier dan ook redelijk aanwezig. Zo zagen we heel veel longtail makaken tijdens onze trip, hebben we verschillende vogelsoorten gespot zoals de visarend, een aantal kingfishers en een aantal neushoornvogels. Deze zijn misschien wel mijn favoriet, vanwege de indrukwekkende grote, de sierlijke vlucht en de schitterende snavel. Maar ook hebben we een aantal groepen van de neusapen mogen spotten. Supermooi om te zien. Deze apen worden ook wel “Dutch monkeys” genoemd, een eerbetoon aan ons Nederlanders zullen we maar zeggen. De dikke buiken lijken namelijk op onze “welvaartsbuikjes”. Waar Oerang Utans veeal alleen leven, kom je de neusapen dus veel in groepen tegen van ongeveer 15 tot 25 apen. Tijdens deze eerste cruise kwamen we zo’n 5 groepen tegen.

De “probiscious monkey”, ofwel de neusaap. Bekend om zijn grote neus, hoe groter hoe mooier. Tevens hebben ze een erectie van zo’n 16 uur per dag, leuk weetje!

Deze eerste riviercruise mocht een succes heten. In totaal hebben we 5 Oerang Utangs gespot, een vijftal groepen met neusapen, de makaken waren niet meer te tellen en verschillende vogelsoorten zoals hierboven al benoemd. Wat een begin van deze 3-daagse experience.

De 1e night walk door de jungle

Na het diner, zo rond een uurtje of 20:30 uur, zijn we met een gids de pikdonkere jungle in getrokken voor een nightwalk. Een groot deel van de jungle komt dan namelijk echt pas tot leven. Vele insecten en nachtdieren houden zich overdags schuil en trekken er in de avond en nacht op uit. Een ideale tijd dus om op zoek te gaan naar deze dieren. Slechts gehuld met een zaklamp trekken we erop uit. Wel laarzen aan, lange mouwen aan en een kwart liter aan DEET opgespoten, want dit is ook de tijd voor muggen en bloedzuigers. Al snel spotten we een kingfisher in rust, een mooie kleurrijke vogel dis familie is van de ijsvogel.

De “Kingfisher”

We trekken verder en zien onder andere een aantal duizendpoten, een aantal spinnen en nog een tweetal vogels in rust. Echt grote dieren hebben we helaas niet gezien, maar morgen weer een kans. Interessant was het in ieder geval zeker. Je kan het niet omschrijven hoe eng het is op slechts een kilometer afstand van de lodge waar we verbleven in het donker te staan in het midden van de jungle. Die geluiden, geen enkel licht, geen navigatie, helemaal niks, wetende dat al die rare beesten onder en langs je heen kruipen….

Nog een schitterende vogel waar ik jullie de exacte naam van moet weerhouden

De riviercruise deel 2

De wekker gezet om 05:30 uur om de ochtendgloren mee te krijgen in de jungle. Om 06:00 uur zouden we vertrekken voor een ochtendtrip op de Kinabatangan rivier, vooral om wat vogels te spotten. Maar het eerste wat we zagen was een gigantische monitor lizard van meer dan een meter, wat een monster was dat. We hadden er al 1 gespot vanaf een meter of 30 hoog, maar deze liep op slechts 5 meter. Toch even andere koek!

Deze gigantische monitor lizard, een goed begin van dag 2

Verder hebben we tijdens deze riviercruise vooral visarenden gezien, 2 soorten Kingfishers en een aantal neushoornvogels. Een tweetal groepen makaken waren ook al vroeg in de weer, maar daar kijk ik tegenwoordig al niet eens meer van op. Dit wordt al bijna gewoon, hoe raar dit ook mag klinken.

Het overvliegen van deze wonderschone neushoornvogel

Ochtend hike door de jungle

Na de riviercruise in de ochtend kregen we een heerlijk ontbijt, daarna een uurtje rust om vervolgens een hike van zo’n anderhalf uur te maken door de jungle. Het was overigens een privéhike met gids, de rest verkoos het slapen boven het hiken. En Eleen, een leuke Nederlandse meid die we hadden leren kennen was ietwat ziekjes en hoopte voor de middagcruise weer beter te zijn. Veel nieuws heb ik overigens niet gezien, op deze ene soort kever na. Schitterend groen, en met een inmense snuit. Toch weer mooi om zoiets te zien.

Deze bijzondere verschijning liepen we nog tegen het lijf tijdens de ochtend hike

De riviercruise deel 3

Na wat tijd voor onszelf, van 11:00 uur tot 16:00 uur, stond de laatste riviercruise op het programma. Vol goede moed stapten we met ons drieën in de boot, gisteren hadden we immers genoeg gespot. Maar goed, het is de natuur, dus zekerheid heb je niet. En dat bleek achteraf wel weer. Helaas tijdens deze riviercruise geen Oerang Utang gespot, wel genoeg makaken en een aantal groepen neusapen. En heel veel neushoornvogels, ik denk wel een stuk of 20. Wel deze zonsondergang nog mee kunnen pakken op de boot. Dan maar van dit soort momenten genieten.

De lucht kleurde mooi geel tijdens de zonsondergang op de Kinabatangan rivier

De 2e night walk door de jungle

Als afsluiter van dit mooie 3-daagse avontuur nog voor een laatste night walk de jungle ingegaan met een gids. Ik was wederom de enige die meeging, waardoor we in alle stilte de jungle in konden gaan. Muisstil, geen gepraat, en alleen maar gefocused op het zoeken naar wildlife. En dat werd beloond, na ongeveer een kwartier lopen spot de guide een “larger mouse deer”, een soort kruising tussen een hertje en een muis. Interessant om te zien, helaas niet te fotograferen.

Ietwat later zien we een civet kat in de bomen zitten. Deze slanke, kleine roofdieren zijn bekend van de dure koffie. In de uitwerpselen van deze beesten vinden ze koffiebonen, omdat de koffiebessen worden gegeten door deze beesten. Ook weer supervet om te zien. Verder zien we wederom een tweetal Kingfishers en 1 andere soort vogel welke schitterend blauw wit gekleurd was, een echte “superboer” in de Borneose jungle dus.

Als laatste nog wat gekko’s, een aantal kikkers en een miljoenpoot. Dit waren al wel beesten die ik vaker had gezien de afgelopen maanden tijdens de reis.

Deze gekko nog gespot tijdens de laatste night walk

Bilit Adventure lodge

Al met al waren deze 3 dagen een succes te noemen. Het was allemaal goed geregeld, het eten was goed, voldoende boottochten en ook de night walks waren van een toegevoegde waarde. Het is ietwat prijziger, maar met omgerekend nog geen 75,= euro voor 3 volle dagen jungle met alles inclusief mag je nog niet klagen. Zeker een aanrader als je op Sabah bent. Op naar Semporna.

Semporna, dag 10 t/m dag 12

Borneo is goed te bereizen met de lange afstandsbussen, zo dus ook Semporna. In het uiterste oostelijke puntje van Borneo is deze vissersplaats te vinden, en vanaf Sandakan in “slechts” 5 uurtjes te bereizen. Semporna an sich heeft echt helemaal niks te bieden. De stad is vies, relatief arm en heeft geen enkele bezienswaardigheid. Waarom dan toch deze stad bezoeken zal je denken? Nou, dit heeft te maken met de vele schitterende eilanden die hier voor de kust liggen in het Tun Sakaran marine park, ook wel het Semporna Islands park geheten. En dit is dan ook precies wat wij gaan doen, een aantal van deze eilanden bezoeken om te snorkelen. Niets meer en niets minder.

Deze “bountyeilanden” liggen voor de kust bij Semporna, ideale snorkel- en duikbestemmingen

Mataking & Pom pom

We hebben ervoor gekozen om een drietal eilanden aan te doen tijdens onze trip. Zoals je hierboven al kan zien is het water helderblauw, en is dit dus een perfecte spot om te snorkelen. De koraalriffen liggen niet ver voor de kustlijn en je kan er zelfs tussen lopen als je goed uitkijkt. Wat helaas wel goed te zien is is dat het koraal op veel plaatsen toch al aangetast en kapot is. Zonde natuurlijk, maar toch is er nog veel moois te zien. Je kijkt je ogen uit in deze schitterende onderwaterwereld. Het lijkt net of je een aflevering van “Oceans” hebt opgezet. Felgekleurde tropische vissen gaan aan je voorbij, grote scholen met yellowfin trevallys heb ik voorbij zien komen en ook nog een kleine pijlstaartrog. Super mooi om dit te mogen ervaren. Op naar de volgende snorkelspot!

Snorkelkoningin

Mantabuan Island

Nog zo’n plaatje van een eiland, schitterend werkelijkwaar. Ook hier legde de schipper de boot aan op zo’n 20 meter voor de kust. Hier sprongen we het water in op zoek naar mooie koralen in tal van kleuren. Wat hier meteen opviel is dat er veel zeesterren in het water lagen. Die met de blauwe kleur was de meest indrukwekkende. Verder weer vele kleuren tropische vissen gezien en als klap op de vuurpijl nog een zeeschildpad door het water zien zweven. Wat een mooie beesten zijn dat zeg, bijna magisch verplaatsen ze zich door het water. Deze dag kon weer als geslaagd worden bestempeld.

Snorkelend in het helderblauwe, warme zeewater van de Celebeszee

Kota Kinabalu, dag 13 t/m dag 16

Terug aangekomen in Kota Kinabalu, het eindpunt van de reis door Borneo en het vertrekpunt van de vlucht richting de Filipijnen. In totaal nog een aantal dagen over, dus toch nog even een poging wagen of er een mogelijkheid bestaat om Mount Kinabalu te beklimmen. In het hostel waar we verblijven, Skypod hostel, doen ze veel moeite om nog iets te kunnen regelen, en jawel hoor, op de 27e januari is er nog een plekkie vrij yeahhhhh. Deze 4095 meter hoge reus, de op 1 na hoogste berg van Zuid-oost Azië, gaat dan toch door mij beklommen worden, Een uitdagende 2-daagse hike naar de top is wat me te wachten staat.

Soms loopt het even wat anders….

Waar ik al deze dagen reikhalzend naar heb uitgekeken, gaat helaas geen doorgang vinden. De weersvooruitzichten zijn zo slecht op de top dat de hike richting de top van Mount Kinabalu niet doorgaat. We hebben al 2 aaneengesloten dagen regen, en het hoogtepunt van deze storing zit net op de dag dat de hike zou gaan plaatsvinden. Helaas, maar tegen deze natuurlijke omstandigheden kan ik niks doen. Dit geeft me wel een goed excuus om Borneo in de toekomst nog een keer te bezoeken. Het is dus nu de laatste dagen even ander vertier opzoeken.

De zondagsmarkt van Kota Kinabalu

Het was een drukte van jewelste op de zondagmarkt

Elke zondagochtend vind er van 07:00 uur tot ongeveer 13:00 uur een markt plaats op Gaya street. Deze markt vind slechts 1 dag in de week plaats, dus het is er een drukte van jewelste. Zoals elke markt kan je ook hier fruit, groenten en kleding kopen. Maar een aantal schokkende zaken kwamen ook aan het licht.

Deze pups zaten in veel te kleine hokken opgesloten om verkocht te worden voor nog geen 40,= euro per stuk

Zo zagen we veel honden, katten, vissen en konijnen die op de markt van eigenaar verwisselden. In veel te kleine hokken zaten ze daar in de hitte, echt verschrikkelijk om te zien. Vissen in te kleine aquaria of in kleine plastic zakjes, afschuwelijk. Helaas is dit in meerdere Aziatische landen vaker het geval.

De markt is leuk om een uurtje overheen te lopen, zo is er ook veel (nep)electronica te koop, gereedschap, planten, eten en veel souvenirs. Wanneer je dus naar huis vliegt vanaf Kota Kinabalu kan je hier nog een aantal soulletjes op de kop tikken voor een prikkie.

Knuffels zoals de Borneose neusaap, leuk om mee naar huis te nemen

IMAGO shoppingmall

Wat ga je doen als het regent, juist, een beetje shoppen in de overdekte shoppingmalls die Kota Kinabalu rijk is. De leukste vonden we de IMAGO shoppingmall. Groot, genoeg winkels, en voor alle budgetten. Tevens een aantal goede restaurants, een foodcourt, een aantal game area’s en een MBO bioscoop. Hier hebben we veelvuldig gebruik van gemaakt. De afgelopen 3 dagen zijn we elke dag naar de film geweest. Zo hebben we de films Aquaman, Escape Room & Glass gezien. En het mooie komt nog, de kaartjes kosten 2,20 euro per film, fantastische prijs natuurlijk. Voor nog geen 7,= euro hebben we 3 Hollywood blockbusters gezien, prachtig.

Tanjung Aru, het strand van Kota Kinabalu

Toch nog een klein cadeautje van moeder natuur. De laatste dag voor vertrek kregen we nog een zonovergoten dag voor onze kiezen. Een perfecr weertje om nog even het strand te bezoeken. Wat hier opvalt is dat het erg rustig is op het strand, het leek wel of we het helemaal voor ons alleen hadden. Alles bij elkaar opgeteld waren er zo’n 30 gasten aanwezig denk ik. Het water is echt heerlijk warm, bijna baddertemperatuur, heerlijk. Ok, eerlijk toegeven, het is niet zo iddylisch als de eilanden voor de kust van Kota Kinabalu. Maar voor een aantal uurtjes in de middag is het een prima plek om te vertoeven.

Heerlijk rustig, met een mooi uitzicht op de voor de kust gelegen eilanden

Eindoordeel Borneo

Het Maleisische deel van Borneo is echt een pareltje qua natuur. Wat hebben we hier genoten. Als natuurliefhebber kom je hier zeker aan je trekken. De flora en fauna die je hier aantreft vind je nergens anders ter wereld. Wanneer je dus op zoek bent naar eens een keer wat anders, is dit echt een bestemming om aan te raden.

Zo zijn we tijdens onze reis zoveel verschillende diersoorten tegengekomen waarvan ik van tevoren niet eens had durven hopen deze allemaal te mogen zien. Oerang Utangs, neusapen, monitor lizards, verschillende vogelsoorten en heel veel soorten insecten. Ik had ze nog nooit gezien, super bijzonder.

Maar ook voor de strandliefhebber is Borneo een geweldige bestemming. Zo liggen er voor de kust van zowel Kota Kinabalu, Sandakan en Semporna genoeg bounty eilanden die zo rechtstreeks uit een film vandaan lijken te komen. Witte stranden, palmbomen, blauwe zee en een schitterende onderwaterwereld. En voor de niet duikers, snorkelen kan je er ook. Ook op deze manier is er voldoende te spotten. Zo zagen wij een pijlstaartrog en 2 zeeschildpadden voorbij komen. Om het over de duizenden tropische vissen en het koraal nog niet eens te hebben.

Al met al, een geweldige bestemming. Redelijk goed te betalen, lekker eten en ook goed te bereizen. Als je van een vakantie houdt om de natuur in te gaan, maar af en toe ook een dagje strand wil, dan is Borneo zeker een aanrader.

4 gedachtes over “Borneo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *