China deel 1: Guilin, Zhangjiajie, Shanghai & Beijing

De voorbereidingen

De meeste tijd van de voorbereidingen heeft het aanvragen van een visum gekost. China is nu eenmaal een land waar je een visum voor moet hebben. Nu had ik al van een aantal mensen gehoord dat dit wel een tijdsrovende en kostbare klus was. Daardoor ben ik er ook maar eens goed voor gaan zitten en heb me erin verdiept wat te doen. Op het internet kwam ik uit op de site van de visumcentrale http://www.visumcentrale.nl

Het visum

Er waren verschillende formulieren welke ingevuld moesten worden. Zo willen ze al je persoonsgegevens weten, maar ook de gegevens van je ouders en welk werk ze doen. Je bankgegevens moet je overhandigen, je complete reisroute ( uitgewerkt in het Engels ) en je geboekte vliegtickets. Ook al je hotelovernachtingen moeten al zijn geboekt waardoor ze eigenlijk een compleetoverzicht van je hebben wat je komt doen in China. Ik heb alle hotelovernachtingen geboekt, maar wel met gratis annuleren zodat ik mijn reisroute nog enigsinds kon aanpassen. 

De ANWB winkel 

Omdat ik geen zin had om hiervoor twee keer naar Den Haag te rijden om dit allemaal te regelen, ben ik naar de ANWB winkel gegaan in Leeuwarden. Deze winkel heeft een service om het voor jou op te sturen en het contact te onderhouden met het consulaat. Ideaal, maar let er wel op, je bent je paspoort wel minimaal een week kwijt. Als alles dan goed gaat, ben je zo’n 10 dagen later trotse eigenaar van een visum voor China. De totale kosten kwamen uit op ongeveer 225,= euro voor het visum. 

Guilin, dag 1 t/m dag 5

Doordat we vanuit Hong Kong China kwamen inreizen, zijn we met de trein  gegaan vanaf Shenzhen richting Guilin. Het treinreizen beviel goed in Japan, dus dit hebben we eigenlijk in China voortgezet. Doordat China ook beschikt over vele hogesnelheidslijnen, goede nachtverbindingen en een prima netwerk door geheel China, kan het niet anders zijn dan dat dit ons goed gaat bevallen. Maar goed, in China zijn minder inwoners de Engelse taal machtig en op nog weinig plaatsen is er ingespeeld op reizigers die de Chinese taal niet machtig zijn. Dus hoe weten we nu welke treinkaartjes we moeten hebben? En wat de beste reisroute is? Hiervoor hebben we aangeklopt bij Mark Batenburg van http://www.treinkaartjeschina.nl 

Mark heeft ons niet alleen geholpen met het boeken van de juiste treinkaartjes, maar gaf ons ook advies. Advies over hoe lang we op bepaalde plaatsen moesten blijven, waar we eventuele aanpassingen in onze route konden doen en welke treinen we op welke routes het beste konden nemen. De afstanden in China zijn namelijk iets groter dan bij ons in Nederland. Extra service zoals het voorzien van metrokaarten in PDF formaat van alle steden die je gaat bezoeken, het boeken van vliegtickets indien nodig en het aanvoeren van Chinese vertalingen bij veelgestelde vragen werden ongevraagd gegeven door hem. Helemaal geweldig. Dus mocht je op reis gaan naar China, en je gaat veel met de trein reizen, boek de kaartjes via http://www.treinkaartjeschina.nl Je krijgt dan de Ecodes via de mail toegestuurd, waardoor je alleen nog maar met je paspoort en de Ecodes de treinkaarjes kan ophalen. Ideaal. 

Elephant Trunk Hill 

Guilin heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, waarvan Elephant Hill de eerste is die we hebben bezocht. Elephant Hill lijkt, met een beetje fantasie, op een gigantische olifant die water aan het drinken is in de Li River. Dat is waarom het deze naam gekregen heeft. En zeg nou zelf, het klopt ook wel.

Elephant Hill, Guilin

Groots, mysterieus en verbazingwekkend. Om en goed zicht te krijgen op dit symbool van Guilin, want dat is het toch wel, kan je naar het Elephant Trunk Hill scenic park gaan. Hier betaal je slechts 55Yuan entree, ongeveer 7,= euro. Hier kan je ongeveer een tweetal uurtjes rondlopen, de heuvel beklimmen en mooie vergezichten van de omgeving zien. Helaas was het bij ons een regenachtige dag, maar zelfs dan is het de moeite waard.

Bamboevlotten liggend in de Li river

Reed flute cave

Op een regenachtige dag moet je er toch even uit, thuis gaan immers de meeste mensen dood heb ik ooit horen zeggen. Dus maar op pad en de Reed flute cave gaan bezoeken. Met de bus die kant op, voor het duizelingwekkende bedrag van 2Yuan wordt je gewoon voor de deur afgezet, das toch net geen kwartje in euro’s. Tot op heden gaat alles best prima in China. Enge verhalen van lastig de weg vinden en moeilijke mensen is er tot nu toe nog echt niet bij. Engels spreken en verstaan ze dan wel niet, maar je komt toch een heel eind met lichaamstaal en gebaren. 

Maar goed, Reed flute cave. Zoals de naam al doet vermoeden beland je hier dus in een grot. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Geweldig verlichte galerijen met stalagmieten en stalagtieten. Verschillende natuurlijke ondergrondse rotsformaties verspreken echt tot je verbeelding. Met een beetje fantasie zie je een grote sneeuwpop of een opengaand gordijn van een grote bûhne. De natuur heeft hier zijn werk gedaan. 

Schitterend verlicht, de Reed flute cave #nofilter

Aan het einde van de grot vind je een klein meer, waar je kan genieten van een geprojecteerde dansvoorstelling. Mooi reflecterend in het water van dit meer geeft dit geweldige beelden. Blijf hier zeker even een half uurtje zitten om dit 2 keer mee te maken. 

Rustgevende beelden in de Reed flute cave

De Zon en Maan Pagode’s in Guilin

In het Banyan meer in Guilin staan de Zon en Maan Pagodes. Deze 2 Pagodes zijn onder water met elkaar verbonden. We zijn niet naar binnen geweest, maar die mogelijkheid bestaat wel. Leuk om even te zien, en een rondje om het meer te lopen, maar daar bleef het ook bij. In de avonduren zijn deze Pagodes wel mooi verlicht en is er ook veel rumoer om het meer. In demiddaguren zaten er vooral veel lokale vissers die toch wel om de 5 minuten een visje aan de haak sloegen. Prima om even een half uurtje een Dim Sum lunch te nemen en te aanschouwen hoe sommige locals de middaguren doorkomen. 

Chinese vissende local met op de achtergrond de Zon en Maan Pagodes

Huangluo village & de Longhi rijstterrassen 

De wekker vroeg gezet, om 07:00 uur, geen tijden voor een nachtbraker maar goed. Om 07:40 uur werden we opgehaald bij het hostel om richting Longji te rijden. Hier hebben we de beroemde rijstvelden bezocht. Ondanks dat het maar zo’n 80 kilometer van Guilin vandaan ligt, is het toch een rit van zo’n 2 1/2 uur. 

Na ongeveer drie kwart van de rit te hebben gehad doe je een klein dorpje aan genaamd Huangluo village. Dit dorpje is gelegen in het Longji terraced scenic area waardoor vele tours een stop maken in dit dorp. Helaas erg commercieel, je kan een show bekijken van dansende vrouwen die een traditionele show opvoeren. Wij hebben hier niet voor gekozen. Zodoende heb je ongeveer een uurtje vrije tijd om door dit dorpje te dwalen. Best wel leuk op zich, maar waar we voor komen zijn de rijstterrassen. 

Thousend layers to the heaven

Dazhai Yao terraced fields

Er zijn in dit gebied verschillende rijstvelden te bewonderen. Het gebied waar wij naar toe werden gebracht was gelegen bij Dazhai village. Hier zijn we met de kabelbaan omhoog gegaan en naar beneden gewandeld. Voor slechts 55Yuan maak je een heerlijke rit in de kabelbaan omhoog. Normaal gesproken ben ik hier niet zo van omdat ik meer van hiken hou, maar we hadden helaas maar 3 uurtjes de tijd. Het voordeel is wel dat je mooie foto’s kan schieten vanuit de kabelbaan. De rit in de gondel brengt je naar de Golden Buddha Peak in zo’n 15 minuten, de hike naar beneden duurt ongeveer 70 minuten. In de tussentijd heb je fantastische vergezichten over de gehele regio van Longji.

Vanuit de kabelbaan heb je mooie vergezichten over de terrassen

De hike naar beneden kan je mooi gebruiken om echt tussen de rijstvelden te lopen. Hierdoor zie je ook echt hoe nat ze nog zijn, zelfs in de herfst. Voor nog geen 210Yuan heb je een geheel verzorgde dag uit naar de rijstterrassen. Bedenk hier dat je wordt opgehaald en thuisgebracht met een taxibus, een groepje van maximaal 7 personen en entree tot de terrassen. En dat voor nog geen 25,= euro.

Op de weg naar beneden kan je tussen de terrassen doorlopen

Traditionele Chinese hot pot

Deze dag hebben we ook nog 2 Chinesen leren kennen die ons uitnodigden om ’s avonds traditioneel hot pot te gaan eten. Met behulp van Google translate en matige Engelse skills van de Chinese dame in kwestie hebben we een geweldige avond gehad. Het is een soort van Chinese fondue, verdeeld in 2 secties, spicy & not so spicy. Typische hot pot gerechten die werden besteld door onze 2 tafelgenoten waren dungesneden lam & beef, tofu, paksoi, garnalenpasta, krabsticks, eend, paddestoelen en fishballs. De stoere jongen in mij kwam even naar boven. Ik dacht dat ik de spicy wel aankon, maar daar kwam ik na een drietal happen toch van terug. Nog nooit heb ik een liter bier zo snel leeggedronken in mijn leven, en dat nadat ik eerst 3 glazen pruimensap naar binnen had gewerkt. Op het Oktoberfest in München was ik een held geweest denk ik. Ai ai ai….. Maar, wel een ervaring op zich, en erg lekker. Zeker een aanrader als je in China bent.

Bamboeboot cruise op de Li river richting Yangshou

Iedereen die dit gebied aandoet in China, of je nu wil of niet, moet ervaren hoe het is om over de Li rivier te varen. Deze rivier baant zich een weg door het karstbergenlandschap. Helaas kom je er bijna niet onderuit om deze tour via een touroperator te regelen. Neem het voor lief dat je niet de enige bent, want volgens mij is dit echt het populairste uitje als reizigers in deze omgeving zijn.  

Ondanks de drukte is het een adembenemende tocht over de Li rivier

Doordat we met een touringcar vol die kant opgingen, en de bamboevlotten voor 4 personen waren, kwamen we in contact met 2 gezellige Duiste meiden. Hiermee zijn we de middag opgetrokken en tot aan Yangshou samen gebleven. We hadden de bus gemist, dus moesten we op eigen houtje uitzoeken hoe we nu vanaf Xingping naar Yangshou kwamen. Gelukkig is dit allemaal goed gekomen. In de tussentijd heb ik nog wel een aantal foto’s geschoten aan de oevers van de Li river. Wanneer je namelijk na de bootocht nog een stukje doorloopt, zijn er ineens geen toeristen meer te bekennen. En dat is natuurlijk goed nieuws, al mis je hierdoor wel je bus.

Nobody else, op een lokaal boertje na dan…
Workingdays @ de Li Rivier

De nachttrein richting Zhangjiajie

Omdat we de gehele reis door China slechts 1 vlucht nemen, hebben we een 8tal treinreizen geboekt. Van deze 8 treinreizen zijn het 2 nachttreinen, waarvan de eerste tussen Liujiang en onze volgende bestemming Zhangjiajie. Nu is het zo dat ik nog nooit met een nachttrein heb gereisd, dus dit werd een heuse ontmaagding. De treinreizen tot nu toe waren super bevallen, zo ook de treinreis richting Guilin. Snelle, schone treinen en goede stoelen. Deze treinreis richting Zhangjiajie was echter van een iets ander kaliber.

Een ietwat verouderde trein, een bed met een vreselijk dunne matras, maar wel een heerlijk warme deken. En dat alles op een stapelbedje van 3 hoog, met 6 personen in de cabine. Gelukkig 4 rustigslapende vrouwen, waardoor ik toch nog de nodige nachtrust heb kunnen pakken. Want In China gaat alles met veel geluid: Bellen, praten, spugen, gapen, filmpjes kijken op de telefoon en de neus ophalen. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald om een ander hiervan mee te laten genieten. Maar goed, alles went na een aantal dagen laten we maar zeggen. Buiten de wc om was het echter een prima beleving om op deze manier weer zo’n 600 kilometer verder bij de volgende bestemming aan te komen.

Nachttrein “overnachting” richting Zhangjiajie

Zhangjiajie, dag 7 & dag 8

Slechts 2 dagen de tijd om deze plek te verkennen, en daar heb ik me helaas iets in vergist. Wat een fantastische plek zeg, wat een schoonheid, wat een natuur, een landschap wat ik nog nooit eerder heb gezien.

De meeste van jullie zullen denken, Zhangjiajie, wat is dat? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Nou, ik eerst ook niet, totdat de film Avatar in 2009 in de bioscoop kwam. De set van deze film is gebasseerd op de omgeving van het Zhangjiajie National Forest Park. Dit gebied staat bekend om haar meer dan 3000 kalkstenen pieken die uit het dal omhoog steken. Sommigen meer dan 350 meter hoog. Geweldige begroeiing van zowel struikgewas al bomen, op de meest ongeloofwaardige plekken van deze karstbergen. Een staaltje natuur wat ik nog nergens anders ter werled ben tegengekomen. Alleen hiervoor is het al het bezoeken waard. 

Maar wanneer je van hiken houdt en een paar dagen in de woeste natuur wil blijven, dan moet je er zeker een paar dagen voor uittrekken om dit gebied te verkennen. Helaas door tijdgebrek hebben we maar 1 hike kunnen doen, die zal ik hieronder nog even verder uitlichten.

De schitterend vormgegeven karstformaties in Zhangjiajie

Wulingyuan of Zhangjiajie?

Luisterend naar de naam van het park zal je in eerste instantie denken dat het in, of althans vlakbij, Zhangjiajie ligt. Helaas is dit niet het geval. De ingang van het park welke het dichtstbij ligt is de ingang in het dorp Wulingyuan. Dit ligt op zo’n 35 kilometer van Zhangjiajie. Mocht je er dus voor kiezen om een wat langere tijd voor deze bestemming te kiezen, is het slim om je hotel of hostel in Wulingyuan te boeken. Het dorpje zag er gezellig uit, veel hostels, veel restaurants en goed overzichtelijk. Dit is een goed uitvalsbasis om in 3 dagen het gehele park te ontdekken en een aantal geweldige hikes te maken, 

Het is namelijk zo dat je een entreeticket koopt voor 4 dagen toegang tot het park. Dus of je nu 1 dag of 4 dagen gaat, je betaalt een vast bedrag van 228Yuan, omgerekend zo’n 35,= euro. De pas wordt gepersonaliseerd door middel van een vingerafdruk, dus doorverkopen na 1 dag gebruikt te hebben zit er niet in. 

1 van de uitzichten tijdens de Ten-Mile gallery hike 

Ten-Mile gallery hike 

De dag dat we in het Zhangjiajie National Forest Park waren, zijn we om 06:45 uur vertrokken vanuit het hostel. Vanaf het busstation een busje gepakt die je voor 12Yuan naar Wulingyuan brengt. Prima in orde natuurlijk. Helaas hadden we pech onderweg en liepen we een vertraging op van bijna een uur. In het park hebben we de Tianzishan cableway genomen omhoog, om vanaf daar alvast te genieten van een aantal fraaie uitzichtpunten. Maar het mooiste kwam nog.

Na een kleine busreis omlaag richting He Long Park, hebben we de hike route van de Ten-Mile gallery aangehouden. Over het aantal traptredes dat we hebben gelopen dromen we over 3 weken nog, maar het was het meer dan waard. Tijdens deze bijna 150 minuten durende hike, hoofdzakelijk naar beneden, kom je de meest fantastische uitizichtpunten tegen. Pak ze allemaal even mee zou ik zeggen, ook de extra 186 treden omhoog richting Heavenly platform. Zeer zeker de moeite waard.

En een gigantische bonus die wij nog even meepakten, was dat we wilde apen tegenkwamen. Vanaf 1 van de uitzichtpunten zagen we op een ander plateau een 4tal apen met elkaar spelen. Tevens in een aantal boompartijen onder ons, werden de mooiste capriolen uitgehaald zoals alleen Yuri van Gelder die in zijn hoogtijdagen kon uitvoeren. Wat een heerlijk schouwspel was dit, echt een kersje op de taart van deze dag.

Drie reusachtige formaties waar je toch urenlang naar kan kijken

Tianmen Mountain National Forest Park 

De andere dag dat we in Zhangjiajie verbleven hebben we de Tianmen Mountain aangedaan. Lang niet zo spectaculair als het Zhangjiajie National Forest Park, al hebben de weersomstandigheden hier naar alle waarschijnlijkheid ook wel invloed op gehad. 

Vanaf het dal gaat er namelijk een kabelbaan, bijna 8 kilometer in lengte waarmee het de langste kabelbaan ter wereld is, richting de top van Tainmen Mountain. En je raadt het al, in het dal was het schitterend weer, maar hoe hoger we kwamen des te mistiger het werd. De top was geheel in mist gehuld, iets wat ze vantevoren natuurlijk niet hadden gezegd. Tel dit resultaat op bij een wachtrij van zo’n anderhalf uur, een veels te duur betaald ticket van bijna 260Yuan en een verschrikkelijke kou in de mist en je weet het antwoord al. waarschijnlijk bij andere omstandigheden een prima middagbesteding, met slecht weer een domper. Check dus even de weersvooruitzichten op 1500 meter hoogte voordat je gaat. Wel glazen skywalks aanwezig en mooie routes aan de buitenkant van de bergen, dus mooi kan het zeker zijn.

Misty conditions…

Stairway to heaven

Op de weg naar beneden werd het gelukkig nog wel wat beter. De mist was halverwege redelijk weggetrokken, waardoor het laatste deel toch nog wat moois opleverde. De opening van Taimen Cave, met daaronder de 999 treden tellende trap, wordt ook wel de Stairway to heaven genoemd. De foto zegt genoeg.

Toch nog een prima afsluiter van de dag

Al met al zal ik er bij een volgend bezoek voor kiezen om je vooral te richten op Zhangjiajie Forest National Park en je hotel of hostel hier dus in de buurt te boeken. Het scheelt je aardig wat reistijd, het park is in mijn ogen vele malen mooier en aantrekkelijker en je hebt voor in totaal 4 dagen entree tot het park. Wanneer je van lange hikes houdt is dit zeker een aanrader.

De nachttrein van Zhangjiajie richting Shanghai

De 2e nachttrein achter de rug, en wat voor eentje. Welgeteld bijna 1300 kilometer afgelegd in iets minder dan 21 uur. Maar, eerlijk gezegd, deze nachttrein overtrof de stoutste verwachtingen. Een prima slaapcoupé voor 4 personen welke je kon afsluiten, een heerlijk bedje en een redelijk schoon toilet. Prima om bijna een volledige dag in te verblijven. De plaatselijke supermarkt leeggekocht met noodles, chips, frisdrank, chocolade & fruit om deze reis goed door te komen. Want om 15:55 uur hebben we Zhangjiajie achter ons gelaten en rond 13:00 uur kwamen we in Shanghai aan. Bijna het klokje rond.

Amy, een Chinees meisje van welgeteld 6 lentes jong, heeft ons kostelijk vermaakt een groot deel van de reis. Ze heeft “happy birthday” voor me gezongen, we hebben potjes gekaart waar niemand de spelregels van kende en snoep en chips uitgewisseld met elkaar. Door haar redelijke woordenschat van de Engelse taal konden we een aardig gesprekje met haar houden, in tegenstelling tot met haar moeder die geen woord Engels kon en alles met Google translate probeerde. Perfect tijdsverdrijf op deze manier.

Shanghai, dag 9 & dag 10

Op 17 oktober zijn we dus in Shanghai aangekomen. Wederom een verjaardag dat ik niet in de Achterhoek aanwezig ben trouwens. De afgelopen jaren ben ik de gelukkige geweest dat ik al in New York, Londen, Las Vegas & Rome jarig ben geweest. In dit illustere rijte kan ik nu ook Shanghai toevoegen. 

Maar wat doe je dan zo op je verjaardag? Mensen uitnodigen is best lastig, alhoewel mijn ouders en mijn zusje me wel in Londen hadden opgezocht toen ik jarig was. Maar Shanghai is toch nef ff andere koek, dus dat kon ik niet van ze vragen. Na een FaceTime gesprek met paps en mams in de vroege ochtend, Nederlandse tijd, zijn wij hier de stad ingegaan op zoek naar een restaurant. En wat is er dan lekkerder om op je eigen verjaardag naar een heerlijk Michelin sterren restaurant te gaan. Aangezien ik wel van lekker eten hou was deze keuze dan ook snel gemaakt. 

The Bund

Op weg naar het restaurant, zijn we eerst over The Bund gelopen. Dit is een promenade in Shanghai van zo’n anderhalve kilometer langs de Huangpu rivier. Vanaf hier heb je uitzicht op de geweldige wolkenkrabbers aan de andere kant van de rivier. Het Shanghai World Financial Cemtre en Oriental Pearl Tower zijn goed te herkennen, deze torenen hoog boven de rest uit. The Bund is makkelijk te bereiken met de metro, uitstappen bij East Nanjing Road en vanaf daar iets meer dan 500 meter lopen richting de Huangpu rivier,

Het iconische uitzicht van de skyline van Shanghai

1 Michelinstar dining @ Il ristorante, Niko Romito

Met zijn restaurant “Il Reale” op nummer 36 van de lijst van “World’s best 50 restaurants” en bekroond met 3 Michelinsterren, was de keuze voor mij snel gemaakt om, zijn met 1 Michelin ster bekroonde restaurant “Il ristorante”, te voorzien van een verjaardagsbezoekje. En wat een verademing was het bezoek. Het restaurant is gelegen op de 47e verdieping van het Bulgari hotel, inclusief skybar en fantastisch uitizcht op de skyline van Shanghai. De eerste ingrediënten voor een topavond waren er dus al. En toen het eten nog: Een groentenboullion als amuse met daarbij 3 bereidingen van brood. Als starter diverse italiaanse lekkernijen waaronder; Brushetta met tomaat, langoustine & witlof, Yellowfin tonijn, vitello tonato, langzaam gegaarde kalfsbitterbal en Ricotta kaas met limoen. Om te smullen zo lekker.

Als hoofdgerecht Oester risotto en Fettuccine met Langoustines. Fantastische combinaties. En omdat ik jarig was kregen we zelfs nog 3 nagerechten aangeboden: Verse ananas, een chocoladebol gevuld met caramelmousse en een crumble van noten en een soes gevuld met een gelei van citroen. Een verjaardagsdiner om niet snel meer te vergeten. 

Het interieur van Il ristorante met op de achtergrond het uitzicht op de skyline van Shanghai

French concession area & Fuxing park

De tweede dag dat we in Shanghai waren hebben we een wandeltocht gemaakt van zo’n 15 kilometer. Ondanks dat ik deze stad zo’n 26 miljoen mensen wonen, zijn er nog voldoende plekken waar je de druktes kan ontwijken. We zijn met de metrolijn 10 naar het station van Xintiandi gegaan. Deze wijk is bezaaid met veel leuke koffietentjes en broodjeszaken. En het is er nog heerlijk rustig, voor Shanghaise begrippen althans. 

Vanaf hier zijn we richting South Shaanxi Road richting middle Haaibaai road gelopen. Dit gehele gebied is van oorsprong een Franse wijk en deze invloeden zijn nog steeds duidelijk aanwezig. De straten zijn aan weerszijden voorzien van mooie bomenrijen, er zijn genoeg zijstraatjes te vinden waar leuke boetiekjes te vinden zijn en er was op de dag dat wij er waren ook nog een Franse markt. Hier waren Franse wijnen te proeven, diverse kazen te nuttigen en zelfs Coq au Vin te bestellen. Echt een gezellig en mooi stukje Shanghai, waar je zelfs even denkt in Frankrijk te zijn.

Vanuit hier kan je ook even Fuxing park bezoeken, dit ligt toch op de weg. Hier vermaken de locals zich in de middag met een potje MahJong. Leuk om te aanschouwen. Er zaten zeker wel 15 “tafeltjes”, met veelal de oudere Chinese bevolking van de stad, te genieten van dit spelletje in de buitenlucht. Prachtig. 

In Fuxing Park wordt in de middag volop MahJong gespeeld

People’s square & het begin van East Nanjing road

Vanaf Fuxing Park is het zo’n 2 kilometer lopen richting People’s square. Dit is een beetje het “hart” van Shanghai en is erg centraal gelegen. Het is eigenlijk onderverdeeld in 2 delen. Het ene deel is de locatie van onder andere het Shanghai museum, de grootste ondergrondse shoppingmall van China en het Hong Kong shopping centre. Het andere deel is eigenlijk grotendeels voorzien van een park, leuk om even doorheen te lopen, maar zeker niet bijzonder. 

Wat overigens wel bijzonder is in China is dat wij als Westerse mensen vaak aandachtig worden aangekeken. Blijkbaar is het bijzonder dat wij hier zijn. Je hoeft er dus niet raar van staan op te kijken dat je af en toe op de foto wordt gevraagd of wordt gezet. Best apart in het begin, maar ondertussen is het elke dag wel een paar keer raak. Best grappig ook wel. 

People’s square

Vanaf hier de weg vervolgd richting East Nanjing road. Deze lange winkelstraat is van alle markten thuis. Van dure designershops tot kledingzaken voor de normale mens, van luxe eetgelegenheden tot een foodmarket en van LEGO winkel tot M&M world. Alles kan je er vinden. Het is een prima plek om mensen te kijken, want het is er een drukte van jewelste. 

Pudong

Als allerlaatste toch nog even een metro gepakt naar de andere kant van de rivier om de wijk Pudong te bezoeken. Hier staan de hoge wolkenkrabbers welke je vanaf “The Bund”  mooi kan aanschouwen. Interessant om even tussendoor te lopen, je voelt je er echt klein. Verder is hier ook het verschil tussen arm en rijk goed te zien. Naast de schitterende hoge gebouwen staan op sommige plekken nog de armoedige huizen van de locals die het iets minder breed hebben dan de internationale bedrijven en banken die hier gehuisvest zijn. Een groot contrast, iets wat in meerdere wijken van Shanghai trouwens goed te zien is. In 2 dagen tijd hebben we veel gezien van deze wereldstad, op naar Beijing. 

Beijing, dag 11 t/m dag 15

Aangekomen in Beijing, en dat in slechts 5 uurtjes met de trein vanaf Shanghai. Met snelheden tot wel 350 kilometer per uur is de afstand van meer dan 1300 kilometer toch best wel snel afgelegd. Beijing, of Peking, is de hoofdstad van China. Met bijna 22 miljoen inwoners toch ook geen kleine stad te noemen. Het is een stad die nog traditioneel oogt, en ook zeer veel bezienswaardigheden heeft. Natuurlijk moet je de Chinese muur gaan bezoeken als je in Beijing bent, maar daarover straks meer. In de andere 3 dagen zijn er nog veel meer dingen te bezoeken, maar je ontkomt er niet aan om keuzes te maken. Beijing heeft namelijk veel te bieden, en ik denk zelfs dat je hier makkelijk een weekje kan vertoeven.

Het plein van de Hemelse vrede en de Verboden Stad

Wij zijn ons bezoek begonnen bij het Tiananmen plein, ook wel het plein van de Hemelse vrede genoemd. Met zijn bijna 900 meter bij 500 meter is het het grootste plein ter wereld. Een kampioensfeestje van de Graafschap zal in het niets vallen op dit plein, zo groot is het. Naar verluid kunnen hier meer dan 1.000.000 mensen op terecht. 

In het midden van dit plein staat het mausoleum waar Mao Zedong opgebaard ligt. Tevens staat er een obelisk, het monument voor de Volkshelden. Verder is hier nog het Nationaal museum van China te vinden en het parlementsgebouw. Via de poort van de Hemelse vrede betreed je de ingang van de Verboden Stad. 

Het moet je smaak zijn, maar de Chinezen vinden het waarschijnlijk fantastisch, de grote bloemvaas die op het plein van de Hemelse vrede “pronkt”

De verboden stad

In de Verboden Stad kan je uren ronddwalen. Het schijnt dat er zich 9.999 vertrekken bevinden in deze ommuurde stad. Niet alles is te bezoeken, maar er blijft voldoende over. Normaliter komen hier per dag zo’n 45.000 bezoekers, en dat is ook te merken. De entree was 60Yuan en dat was het meer dan waard. Belangrijk is wel om je paspoort mee te nemen, want daar wordt om gevraagd als je een ticket wil kopen. 

De poort van de Hemelse vrede, met daarboven het portret van Mao Zedong

Eenmaal binnen vind je paleizen, bruggetjes, tempels, paviljoenen, pleinen, parken en hofjes. En vergeef het me als ik niet alles heb opgenoemd. Pak ook zeker weerszijden mee om daar wat rond te gaan lopen, hier ontloop je het grootste deel van de toeristen die alleen het centrale deel doorlopen. Er is zoveel te zien, de kleuren en de architectuur van de gebouwen zijn werkelijk waar geweldig. 

Een van de vele schitterende paleizen

Ik kan er nog uren over doorvertellen en nog wel 40 foto’s plaatsen, maar je moet het echt met eigen ogen zien. Een bijzondere plek met veel historie. 

De laatste dan…..

Jingshan Park

Wanneer je de Verboden Stad uitloopt en de weg oversteekt, kom je uit bij Jingshan Park. Dit is een voormalige keizerlijke tuin. Heerlijk om even rond te struinen, en voor slechts 2Yuan koop je een entreekaartje. Het is zeer zeker de moeite waard om dit even mee te pakken, want midden in het park ligt een heuvel die je kan beklimmen waardoor je een fenomenaal uitzicht krijgt over de Verboden Stad. Het is slechts een klein klimmetje van zo’n 150 meter, dus moe wordt je er niet van. Hierdoor wordt pas zichtbaar wat voor een afmeting dit complex heeft, het is echt gigantisch. 

Het uitzicht vanaf de heuvel in Jingshan park

Chinese “foodporn” op Wangfujing market

Een bijzonder bezoek breng je in de avonduren aan de foodmarkt in de Wangfujing street. Deze markt is gelegen aan het gelijknamige metrostation en niet ver vanaf de Verboden Stad. De centrale winkelstraat verraad nog niet veel van wat er komen gaat, want gerenomeerde winkels zijn hier veelvuldig te vinden. Echter wanneer je in 1 van de zijstraatjes vele kraampjes ziet staan en rode lampionnen ziet hangen, weet je dat je zintuigen hierdoor geprikkeld worden. Je wordt hierheen getrokken en je weet niet wat je ziet. 

Hongerige, veelal Chinese bezoekers, doen zich hier tegoed aan gefrituurde krekels, reuzelarven en schorpioenen. Een gefrituurde slang is er ook niet ongewoon of laat staan de penis van een schaap. Misschien is ie gegrild nog niet eens zo verkeerd, maar ik heb me er niet aan gewaagd. 

Het gekste wat ik gezien heb was dat er 1 kraampje op deze markt was die vleermuis op een stokje verkocht, evenals zeepaardjes en zeesterren. Dit was zo shockerend voor mij als Westerse boerenjongen, maar waarschijnlijk redelijk normaal voor de Chinese bevolking. Het wordt namelijk ook nog echt gegeten ook nog. Deze markt is wel drukbezocht, ook door toeristen die nieuwsgierig zijn naar deze toch wel vreemde eetgewoontes van de Chinezen. Overigens, ik heb het keurig bij een lamsspies gehouden, keurig geprijsd voor 10Yuan, en nog smaakvol ook nog.

De schorpioenen zitten nog levend aan een stokje, voordat ze de frituur ingaan

Hutongs bezoeken in Nanluoguxiang

Een traditionele wijk in Beijing wordt ook wel een Hutong genoemd. Dit is een ommuurde wijk, met erg kleine huisjes, nauwe straatjes en sanitair dat met de gehele wijk wordt gedeeld. Tijdens je bezoek aan Beijing hoort het er wel bij om 1 van deze wijken te gaan bezoeken. De meest bekende is misschien wel de hutong bij het metrosation Nanluoguxiang. Het is hier helaas wel erg toeristisch, maar als je een beetje brutaal bent en een beetje buiten de paden gaat, kom je op plekken waar je echt met de lokale bevolking oog in oog komt te staan. 

Straatbeeld van een echte hutong in Beijing

Hier is echt nog de armoede te zien hoe toch wel een groot deel van de bevolking van China nog leeft. Huizen van vaak nog geen 25m2, lichtelijk chaotisch en ietwat viezig. Een compleet ander straatbeeld doet zich voor als je 3 straten verder kijkt in de hutong zoals deze door de meeste toeristen wordt gezien. Vele barretjes, souvenierswinkels en eetgelegenheden waardoor er toch nog wel wat geld wordt verdiend hier. Helaas komt niet alles de lokale bevolking tegemoet, want ook zaken zoals een Starbucks zijn hier gevestigd. Om dus het echte leven in een hutong te proeven, zal je dus vooral de zijstraten in moeten gaan en brutaal zijn door gewoon sommige hofjes in te lopen om te zien hoe het dagelijkse leven er daar uit ziet.

Straatbeeld van de hutong zoals vele toeristen deze zien, de hoofdstraat vanaf het metrostation Nanluoguxiang

Chinese muur

De laatste dag van ons bezoek aan Beijing was het dan zover, we gingen de Chinese muur bezoeken. Omdat de Chinese muur 1 van de 7 wereldwonderen is, kom je er niet onderuit om deze dus te bezoeken als je in China bent. Nu zijn er verschillende plekken waar je deze gigantisch lange muur kan bewonderen, wij hebben ervoor gekozen om dit bij Mutianyu gedaan. Ten eerste omdat dit punt een stuk minder druk is dan het ontzettend toeristische deel van Badaling, ten tweede omdat de natuur is op zijn mooist is en ten derde omdat je hier zowel een stuk gerestaureerde als ongerestaureerde muur kan hiken. 

De Chinese muur kronkelt mooi door het landschap

Neem de kabelbaan om tijd te besparen voor op de muur

Doordat we met de kabelbaan vanaf het dalstation meteen naar toren 14 zijn gegaan, waren we in de gelegenheid om in ongeveer een uurtje tijd richting toren 23 te hiken. Hierdoor hadden we een stukje van het gerestaureerde deel gezien. Vanaf toren 19 werd het redelijk stijl en werden de klimmetjes iets spannender, maar al met al was het goed te doen. Echter vanaf toren 23 kom je op het niet gerestaureerde deel van de muur. Super interessant om hier zeker een stuk van te hiken. Geen mooie paden maar zoekend naar je eigen weg. Helemaal niemand meer op de muur, dus alle ruimte en vrijheid voor jezelf. Geen toeristen meer te bekennen, een plaatje dus zoals de muur eruit zou moeten zien. Als je meer tijd hebt zal ik zeker aanraden om de gehele 10K hike richting Jiankou te ondernemen. Zeer zeker iets voor mij als ik hier nog een tweede bezoek aan zou brengen.

Vanaf toren 23, het stuk tussen Mutianyu en Jiankou

We hebben de gehele middag in goed gezelschap gelopen. We kwamen in contact met 2 Nederlandse reizigers, Kees & Anne Rixt, en hebben echt een super gezellige dag met elkaar gehad. En wat bleek, ze kwamen uit Leeuwarden, hadden een gemeenschappelijke bekende in de persoon van Lotte V. en ze hadden zo ongeveer dezelfde reisplannen als ons. Hoe klein kan de wereld soms zijn. Na dit geweldige bezoek aan de muur heerlijk wezen eten en in de loop van de avond splitsten onze wegen. Thanx voor de gezelligheid van vandaag en have fun tijdens jullie reis! Maybe see U in Australia!!

Schitterende herfstkleuren in de maand oktober

China deel 2

Vanaf morgen reizen we verder richting Pingyao. We zijn nu in totaal bijna 3 weken in China, als we Hong Kong en Macau meerekenen. Met nog een aantal mooie plaatsen voor de boeg, en nog een volle 2 weken in China, is dit avontuur in dit mooie land nog lang niet voorbij. Hiervoor zal ik een 2e deel van China aanmaken op deze site. 

9 gedachtes over “China deel 1: Guilin, Zhangjiajie, Shanghai & Beijing

 1. Leuk om je avonturen te lezen. Iemand die een jaar in Guilin heeft gewoond, heeft mij ooit eens de volgende tip gegeven: “de lichtshow in Yangshuo is zeker het bezoeken waard “. Zelf heb ik deze show nooit gezien, maar misschien heb je er wat aan!

 2. Hallo daar, wat een mooie foto’s en prachtige verhalen. Leuk dat we zo een beetje kunnen meereizen . Geniet er met volle teugen van. Liefs van Wim&Wil.

  1. Hoi Wil en Wim,

   dank je wel. Ja het is ook echt prachtig allemaal wat we tot nu toe hebben gezien en hebben meegemaakt.
   Er zullen nog vele verhalen en foto’s volgen ben ik bang voor.Leuk dat jullie het op deze manier volgen.
   Groetjes en tot het volgende berichtje

  1. Hey Lous,

   ja 2 kanten van het verhaal inderdaad, aan de ene kant indrukwekkend en aan de andere kant verbazing alom. Sommige dingen snap je gewoon niet dat het zomaar kan in dit land. Maar ze eten echt gewoon alles hier al is dat voor ons niet te bevatten als je het niet met je eigen ogen hebt gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *