Maleisië

Een 17-daagse reis van Penang naar Kuala Lumpur

De voorbereidingen

Heerlijk, een land waar je niks voor hoeft te regelen voordat je als reiziger deze plek komt bezoeken. Geen tientallen euro’s dat je kwijt bent voor een visum, geen ellenlange aanvragen richting de ambassade, heerlijk.

Het enige wat we moesten regelen waren de vliegtickets van Myanmar richting Maleisië. In Myanmar zijn eigenlijk 2 grote vliegvelden waar vele internationale vluchten vertrekken, te weten in Mandelay en in Yangon. De vluchten verschillen nogal in prijs, dus het is wel even slim om goed uit te zoeken welke route je aflegt in Myanmar.

Voor ons was het interessanter om in Yangon te eindigen met onze reis. Voor iets meer dan 80,= euro per persoon hebben we een vliegticket op de kop weten te tikken, eerst naar Singapore, en daarna richting Penang. Prima deal!!

Penang, dag 1 t/m dag 3

Na een prima vlucht zijn dan we aangekomen in Maleisië. Dit is de plek waar we oud en nieuw gaan vieren. Dit jaar dus geen koude nacht in Nederland, maar een heerlijke 25 graden om het nieuwe jaar in te luiden. We hebben afgesproken in Penang met 2 vrienden die we op de Chinese muur hebben leren kennen. Met hun hebben we een fantastisch appartement geboekt op Penang, op zo’n 10 kilometer van George Town. Aan luxe geen gebrek: Een appartement met 2 slaapkamers & 2 badkamers, het complex voorzien van zwembad, sauna, gym en een rooftopjacuzzi. Het lijkt wel of we 3 dagen op vakantie gaan.

Het ARTE S+ gebouw op Penang, op de 17e verdieping ons appartement

Nog een leuke bijkomstigheid, 2 vrienden uit Leeuwarden zijn ook op Penang, waardoor we met een delegatie van 6 personen uit het hoge Noorden deze feestelijke dagen gaan doorbrengen.

De afgelopen 3 dagen bestonden uit niet veel anders dan eten, drinken, relaxen, feesten, zwemmen en spelletjes spelen. Hierdoor hebben we helaas weinig van de omgeving van Penang gezien, iets wat we de rest van onze reis door Maleisië echt moeten gaan inhalen. Maar 1 ding, gezellig was het wel.

Toch nog een beetje een “tuingevoel” op zo’n 80 meter hoogte #grasmatje
Prima uitzicht vanuit ons appartementen complex

Countdown @ KOMTAR George Town

Dit jaar was dus even anders dan normaliter. We gingen naar een rooftopparty op het hoogste gebouw van George Town, het KOMTAR. Hier, op de 68e verdieping, was een countdownparty om het nieuwe jaar in te luiden. Het gebouw zelf is al best indrukwekkend en torent boven de rest van de gebouwen uit in George Town. Het is dan ook best bijzonder als je daar op het dak staat, 31 december, rond middernacht om te toasten op het jaar 2019.

Het feestje was prima, op een aantal aandachtspuntjes na, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben het volgehouden totdat we er werkelijk uitgeveegd werden, een prima eigenschap om het tot het einde vol te houden. Die eigenschap ben ik nog niet verleerd in het nieuwe jaar.

Er waren nog wilde plannen om op 2 januari toch nog wat te ondernemen. Een hike in het national park, het beklimmen van Penang Hill, het bezoeken van botanische tuinen, ideeën waren er genoeg. Uiteindelijk is het niet veel anders geworden dan het bezoeken van het zwembad en een avonduitstapje naar George Town. Hier hebben we overigens nog wel wat mooie streetart kunnen spotten.

Al met al was het een kleine minivakantie van 3 dagen op een mooie locatie, in een schitterend appartement samen met 5 andere geweldige vrienden. Een speciale Oud en Nieuw om nooit meer te vergeten. Morgen op naar Lankawi om daar maar weer heerlijk de draad op te pakken en veel te gaan zien.

Hoogwaardig aangekleed, het ARTE S+ hotel op Penang
Hiervan moet je ook gewoon even 3 dagen genieten

Langkawi, dag 4 t/m dag 6

Na 3 dagen van relaxen en feesten is het weer tijd om de draad op te pakken, we reizen af naar Langkawi. Een eilandengroep van zo’n 100 kleine eilandjes voor de kust van Maleisië, met als grootste eiland Langkawi. Met de speedferry, een tocht van zo’n 3 uurtjes vanaf George Town. Kosten: Nog geen 15,= euro per persoon.

Het is een eiland met mooie stranden, veel natuur zoals watervallen, mangrovebossen en een jungle. Je kan er zeearenden en adelaars spotten, varanen, neushoornvogels en veel apen. Tevens is het een belastingvrij eiland, dus de prijzen voor drankjes zijn hier een stuk aantrekkelijker dan in de rest van Maleisië.

Wij verbleven in Pantai Cenang, een beetje het toeristische centrum van Langkawi. Hier vind je nog redelijke budget locaties waar je kan slapen en zijn nog een aantal barretjes waar je ’s avonds wat gezelligheid kan opzoeken. De rest van het eiland is redelijk rustig, maar met een scooter kan je het gehele eiland toch redelijk makkelijk bereizen, en dat is precies wat we de afgelopen dagen hebben gedaan.

Een scooter huren en het eiland rondrijden

Stop 1: De Seven Wells waterval

De beste manier om het eiland te verkennen is lekker zelf op de scooter rondrijden en een aantal highlights bezoeken. De wegen zijn hier goed, het verkeer is er niet zo druk en in 2 dagen tijd kun je veel van het eiland zien. Zo hebben we de eerste dag onder andere de Seven Wells waterval bezocht.

Seven Wells waterval in het droogseizoen

In het noordwesten van het eiland is deze waterval te vinden, vlakbij misschien de meest toeristische attractie van Langkawi de Cable Car. Het is een mooi stukje natuur op deze plek, met wat achteraf bleek de mooiste waterval van het eiland. Je kan er zelfs nog zwemmen, als je zin hebt in wat verkoeling. Het is slechts een kleine klim omhoog vanaf de parkeerplaats, ongeveer zo’n 15 minuutjes. Pas wel op met de apen die hier rondlopen, wanneer je eten of drinken in de hand hebt ben je niet veilig voor deze beesten.

De natuur bij de waterval is schitterend

Stop 2: De zandstranden van Langkawi

Onderweg kom je verschillende mooie afgelegen stranden tegen op Langkawi. Zowel zandstranden als “steen”stranden, de ene natuurlijk iets comfromtabeler dan de ander, maar in schoonheid verschillen ze niet veel. We hadden helaas de pech tijdens de dagen op Langkawi dat we last hadden van de tropische storm Pabuk. Hierdoor hadden we weinig tot geen zon, redelijk veel regen en ietwat koudere temperaturen. Nu mag je met 26 graden nog niet klagen, en de regen is niet zo vervelend zoals in Nederland, maar toch…. Een zonnetje op zijn tijd is niet verkeerd, maar we moesten het er maar mee doen. Het kan immers niet elke dag mooi weer zijn.

Verlaten stranden met de jungle op de achtergrond

Aan de westkust en de noordkust zijn we dus lang verschillende afgelegen stranden gekomen. Je kan ervoor kiezen om naar Cenang beach te gaan, het meest bekende strand van Langkawi waar het altijd druk is. Maar leuker, en mooier, is het toch om die verborgen pareltjes te vinden waar het lijkt of je een heel bountyeiland voor je alleen hebt.

Mooie zandkrabbetjes waren er te spotten op 1 van de verlaten stranden

Stop 3: De “steenstranden” van Langkawi

Niet gemaakt om te luieren of te relaxen, maar zeker een bezoek waard om apen te spotten. De kustlijn van Langkawi die rotsachtig is wordt bewoond door grote kolonies van apen, die zo nu en dan uit de jungle komen om naar eten te zoeken in de rotsachtige kustlijn. Ik geef toe, op je teenslippers is het niet altijd even fijn lopen hier, maar met een beetje geluk sta je oog in oog met wat apen. En dat is toch altijd wel een mooi gezicht.

Niet de kustlijn die je in de reisbrochures zal verwachten

Doordat Langkawi toch groter is dan dat je in eerste instantie zal verwachten, vind je dus veel verlaten plekken waar je meestal de enige toerist zal zijn. Er wonen ook slechts zo’n 65.000 inwoners op Langkawi, waardoor het zelden druk aanvoelt.

Oog in oog met deze jongen

Stop 4: Pech met de scooter

Daar sta je dan, zo’n 20 kilometer verwijderd van je hostel, met scooterpech. Ineens hield de scotter er mee op, en hij deed niks meer. Aangezien mijn technische kennis van een belabberd niveau is, kon ik dan ook niets anders doen dan vragen om hulp. Gelukkig waren we met ons vieren op pad, hadden we het telefoonnummer van de scooterverhuurder en was een belletje dan ook zo gepleegd. Dan de tijd maar verdoen met wat potjes kaarten totdat iemand ons kwam helpen. Na zo’n 45 minuten kwam er dan hulp: Een nieuwe scooter werd gebracht, we konden onze weg weer vervolgen. Prima service op Langkawi.

Stop 5: Kuah town, Eagle square & de Jetty haven

Het stadje waar je met de ferry aankomt vanaf Penang is Kuah. Dit stadje, gelegen in het zuidoostelijke deel van het eiland van Langkawi, is meteen het grootste stadje. Wanneer je zin hebt om te shoppen kun je hier goed terecht, verder zijn hier ook veel “duurdere” hotels en resorts te vinden. Tevens is er een nightmarket op woensdag en zaterdag, helaas zijn we hier niet aan toegekomen. We hebben wel even de haven bezocht en bij Eagle square geweest om het beeld van de zeearend te bewonderen. Op zich niet heel bijzonder, maar we waren er toch.

De zeearend op Eagle square, het symbool van het eiland Langkawi

Doordat je, als je vanaf Penang met de ferry aankomt, meteen in Kuah bent, kan je deze bezienswaardigheid toch meteen even meepakken. Wij kwamen er de 2e dag met de scooter langs, doordat we het oostelijke deel van het eiland hadden verkent. Voor de rest vonden we Kuah niet heel interessant, het eiland heeft veel meer mooiere plekken te bieden.

Langkawi heeft 2 havens, deze is gelegen bij Kuah, de ander op het westelijke deel van het eiland

Stop 6: Het beklimmen van de Gunung Raya

Dit klinkt intensiever dan dat het is, want het is niks meer en niks minder dan het omhoog rijden van Mount Raya op de scooter. Met zijn 881 meter is deze berg de hoogste op Langkawi. Het is een heerlijke rit, want er zijn verschillende uitzichtpunten die je bij helder weer het gehele eiland laten zien. De natuur is er prachtig, en je hebt hier kans om wat andere dieren te spotten dan dat je al had gedaan op dit eiland.

1 van de uitzichten tijdens de rit naar de top van de Gunung Raya

Zo hebben we de afgelopen weken al genoeg makaken, neushoornvogels en mountain hawk arenden gespot. Natuurlijk al heel bijzonder, maar hoe raar het ook klinkt, van makaken en arenden kijken we al niet eens meer raar op. Neushoornvogels blijven nog steeds bijzonder, omdat ze zo sierlijk zijn en vaak moeilijk te spotten zijn.

Maar de rit omhoog richting de top van de Gunung Raya bracht ons 2 nieuwe dieren de we nog niet gezien hadden, namelijk de zeearend en de zogenaamde brillangoer ( dusky leaf monkeys ). Drie van deze apen sprongen van boom naar boom, super vet om te zien. Helaas waren ze te snel om een fatsoenlijke foto te kunnen maken, wie weet krijgen we een 2e kans tijdens het vervolg van onze reis. Maar ik heb er toch een foto bijgeplaatst om te laten zien hoe mooi deze aap is in vergelijking met de makaken.

De witte ringen langs zijn ogen en de lange staart kenmerken de brillangoer

De zeearend is wel op de gevoelige plaat vastgelegd, al is het hoog in de lucht, de silhouette is duidelijk zichtbaar, evenals de kenmerkende witte kop en de spanwijdte van zo’n 2 meter!

een uitvergroting van het origineel
Het silhouette van de zeearend, het symbool van het eiland Langkawi

Kuala Lumpur, dag 7 & dag 8

Het eiland Langkawi achter ons gelaten, en op weg naar de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. De planning was eerst om richting de Cameron Highlands te gaan, maar reistechnisch was dit ietwat onhandig. Eerst met de ferry terug naar Penang en daarna nog een lange busreis richting de Cameron Highlands. Al met al zal dit zo’n 10 uurtjes in beslag nemen, zonde van een complete reisdag. Dus de plannen werden omgegooid. We hebben een vlucht op de kop getikt voor slechts 34,50 euro van Langkawi naar Kuala Lumpur. Met Malindo Air welteverstaan, een vliegtuigmaatschappij waar we zo’n 8 dagen geleden ook al mee hadden gevlogen vanaf Myanmar naar Maleisië. Vanaf Kuala Lumpur gaan we onze reis vervolgen. Een aantal dagen in deze hoofdstad, dan de Cameron Highlands, Taman Negara, de Genting Highlands en een extra dagje Kuala Lumpur.

Malindo Air, een prima prijsvechter op de Aziatische markt

Hoe klein kan de wereld zijn

Daar kom je dan aan op het vliegveld op Langkawi, spullen gepakt, ingechecked en klaar om te gaan. Even de paspoortcontrole door en een uurtje later komen we aan in de hoofdstad van Maleisië. Maar voordat we de paspoortcontrole doorgaan wordt er ineens geroepen naar ons. Je gaat er toch niet vanuit dat je iemand kent hier, maar het toeval is dat we ineens 2 Duitse meiden tegenkomen met wie we een bootocht hebben gemaakt in China. Dit is toch al bijna zo’n 10 weken geleden dus grappig en bizar is het wel. Even gezellig bijgekletst, na onze vlucht samen de bus gepakt richting het centrum en vervolgens weer afscheid genomen. Misschien tot een volgende keer??

Petronas Towers

Wow, indrukwekkend, groot, hoog, stijlvol & identiek. Zomaar een aantal woorden die in me opkwamen toen ik richting de Petronas Towers liep. Van verre zijn deze 2 reuzen al te zien. De 2 torens zijn het symbool van de stad. Voor 80 Ringit, omgerekend zo’n 17 euro, kan je naar boven in deze skyscraper. Maar van buiten zijn ze al indrukwekkend genoeg. Op de onderste 6 etages is een groot winkelcentrum gevestigd, het Suria KLCC, leuk om even in te lopen en misschien wat te shoppen. Bezoek deze Petronas Towers vooral in de avonduren omdat deze mooi verlicht is.

De iconische Petronas Towers, 20 jaar geleden het hoogste gebouw ter wereld
Aan jullie de keuze, bezoeken met daglicht of in de avonduren?

Batu Caves

Een van de bezienswaardigheden in Kuala Lumpur zijn de Batu Caves. Deze zijn gemakkelijk met de lokale bussen te bereiken, ik heb busnummer 173 genomen welke je afzet op zo’n 500 meter lopen van de Batu Caves. Voor slechts 3 Ringit koop je een enkeltje, dat is nog geen 0,60 eurocent voor een ritje van zo’n 45 minuten.

Daar aangekomen is het een drukte van jewelste. Hoofdzakelijk Indiërs komen met grote getale op deze Batu Caves af. Het is dan ook een belangrijke religieuze tempel voor de Hindoestanen. Probeer dus om de drukte te vermijden en er vroeg in de ochtend te zijn, je kan de Batu Caves namelijk al bezoeken vanaf 06:00 uur in de ochtend. Ik was er rond 09:30 uur en toen was het er al aardig druk.

De Batu Caves, met de kenmerkende gekleurde 272 traptreden omhoog

Vervolgens is het even een klimmetje omhoog. 272 treden staan je te wachten totdat je boven bent, en met 35 graden is dit een prima ochtend work-out. Eenmaal binnen vallen er nog een aantal Hindoetempels te zien, maar echt heel boeiend vond ik ze niet.

1 van de tempels binnenin de grotten

Wat ik nog wel interessant vond, was de tempel aan de linkerkant van de ingang van de Batu Caves. Vooral het kleurenpalet en de beelden waren indrukwekkend. Tevens veel rituelen die hier plaatsvinden. Dit samen maakte het een leuk bezoek, omdat ik hier nieuwe dingen zag die ik tijdens de reis nog niet eerder ben tegengekomen.

1 van de beelden in de tempel links naast de Batu Caves

Petaling street, Chinatown

Het gebied rondom Jalan Petaling is een bruisend deel van het centrum van Kuala Lumpur. Er is elke dag een gezellige markt waar je onder andere Versace-shirts, Tommy Hilfiger-boxershorts, Ray Ban-zonnebrillen, Nike-schoenen en Beats by Dr. Dre-koptelefoons op de kop kan tikken voor een zacht prijsje. Het is dan ook wel imitatiespul allemaal, maar voor velen maakt dat niet veel uit. De markt is elke dag van ’s ochtends vroeg tot rond middernacht te bezoeken, ’s avonds is de sfeer wel het gezelligst.

De lokale keukens zijn ook veelvuldig vertegenwoordigd in Chinatown. Het is fantastisch om te zien dat je voor 4 Ringit, zo’n 0,80 eurocent, een complete maaltijd Kway Teow voorgeschoteld krijgt. Of voor 1 Ringit meer een Nasi Lemak, het kan niet op hier. Het eten en drinken is zeer goedkoop in Maleisië, waardoor je gemakkelijk 3 maaltijden op een dag kan eten zonder hier op de centen te hoeven letten.

Shoppen in 1 van de vele grote winkelcentra

Misschien staat Kuala Lumpur er ook wel een beetje om bekend dat je er goed kan shoppen. Dat is ook echt zo. De stad heeft vele grote winkelcentra waar je terecht kan, voor zowel de grote merken als de plaatselijke ondernemers. In het Suria KLCC waren het vooral de grote internationale merken die de boventoon voerden: Gucci, Rolex, Tom Ford, Versace & Prada zijn hier allemaal te vinden.

Het Suria KLCC, een 6 verdiepingen tellend winkelcentrum in de Petronas Towers

Maar verdeeld over de gehele stad zijn ook voldoende shoppingmalls te vinden voor het “gewonere” publiek zoals jou en mij. Diverse outlets en lokale winkels waar je, als je een beetje geluk hebt, een mooie deal kan sluiten. Na meer dan anderhalf jaar trouwe dienst van mijn witte Adidas Neo’s, heb ik deze in de wilgen gehangen. Hiervoor in de plaats heb ik een paar nieuwe Adidas Superstar’s op de kop weten te tikken voor nog geen 40,= Euro. Prima deal dacht ik zo!

De Quill city mall, 1 van de laagdrempelige winkelcentra van Kuala Lumpur

En nog eentje die het bezoeken waard is, Berjaya Times Square shopping mall. Van bioscopen tot restaurant, van een heus pretpark tot meer dan 900 winkels. Er is zelfs een heuse achtbaan door het winkelcentrum heen. Bizar! Het lijkt wel Las Vegas!

Gratis vervoer in Kuala Lumpur: de GO KL bussen

Een groot voordeel in Kuala Lumpur is dat er gratis bussen rijden in deze stad. Die brengen je geheel gratis langs vele plekken in de stad. Deze paars/roze bussen rijden door het gehele centrum en je kan zo in- en uitstappen. Er zijn een aantal kleuren lijnen, dus wel even goed uitzoeken in welke je stapt!

Op weg naar de Cameron Highlands

De volgende stop in Maleisië zijn de Cameron Highlands. Een gebied zo’n 160 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, gelegen op zo’n 1500 meter boven zeeniveau. De temperaturen liggen hier dus iets lager, maar met vooruitzichten van 26 graden mogen we niet klagen. We gaan met de bus, een ritje van ongeveer 5 uur.

Cameron Highlands, dag 9 & dag 10

Aangekomen in het plaatsje Tanah Rata, het toeristische hart van de Cameron Highlands. Ons hotel waar we verblijven is echter gelegen in het nabijgelegen dorpje Brinchang. Met de taxi is dit slechts 10 minuten rijden, een ritje van tussen de 10 en de 15 Ringit, afhankelijk van je obderhandelskills. Helaas is de app van Grab hier niet van toegevoegde waarde, want hier zijn nog geen chauffeurs die deze app gebruiken. Voor degene die nog niet van Grab hebben gehoord, het is de Uber van Azië. Ideaal, een handige app, waarbij je binnen 5 minuten een privechauffeur hebt geregeld voor een prikkie.

Het landschap van de Cameron Highlands bestaat hoofdzakelijk uit heuvels met theeplantages

Sungai palas BOH tea plantation

Er is een geruime keuze in welke theeplantages er te bezichtigen zijn, wij hebben ervoor gekozen om de BOH thee plantages te bezichtigen. BOH is namelijk vandaag de dag het nummer 1 theemerk in Maleisië. Dit bedrijf produceert ongeveer 4 miljoen kilo thee per jaar wat ongeveer gelijk staat aan 5,5 miljoen koppen thee per dag. Indrukwekkende cijfers! Het gehele proces is in handen van het bedrijf zelf, van het aanplanten, het verwerken, het verpakken tot aan de marketing. Om een indruk te geven van de omvang van de plantages van BOH, het beslaat ongeveer 1200 hectare aan plantages.

Aardbeientaart met een kop BOH thee bij de plantage

Alleen de weg ernaartoe is al een feestje om te rijden. Op de scooter, die we voor 5 uurtjes hebben gehuurd, rijden we door een schitterend heuvelachtig landschap. Vlakvoor de Ee Feng Gu Honey Bee Farm slaan we linksaf om daar een smalle weg in te slaan. Dit is tevens de weg die je naar de top van Gunung Brinchang brengt en waar je een stop kan maken bij Mossy forest. Helaas voor ons was de top onbereikbaar, de weg was afgesloten en we stuitten op een aantal werkers die bezig waren met werkzaamheden. De toegang werd ons ontzegt. Toch kwamen we een aardig eind, zo ver dat de wolken tussen de bergen bleven hangen. Een mooi gezicht.

1 van de uitzichten richting de top van Gunung Brinchang

Butterfly centre

Na een ritje van zo’n 2 uurtjes, en een heerlijke kop thee met een aardbeientaart, zijn we naar de vlindertuin gegaan. Het butterfly centre is gelegen op de terugweg van de BOH tea plantation richting Brinchang. Voor 7 Ringit, ongeveer 1,50 euro, kan je hier naar binnen. Het is een leuke stop voor een half uurtje, met niet alleen maar vlinders zoals de naam doet vermoeden.

Ook vind je hier een grote verscheidenheid aan andere insecten die in dit gebied voorkomen. Denk aan neushoornkevers, slangen, grote sprinkhanen, wandelende bladeren en schorpioenen. Maar ook een mooie bloementuin maakt deel uit van deze vlindertuin. Een leuke afwisseling en een prima tussenstop.

Strawberry farm

Het gebied van de Cameron Highlands staat ook bekend om de aardbeien. Er zijn dan ook verschillende aardbeien boerderijen in deze regio te bezoeken. Onder andere de wat grotere in deze regio, de Healthy strawberry farm en de Big Red strawberry farm zijn redelijk bekend. Wij dachten; laten we eens een wat kleinere bezoeken, misschien vinden we wel een verborgen pareltje in Brinchang. Niets was echter minder waar, een kleine strawberry farm waar we wel mochten kijken, maar slechts vanaf achter gaas een 5000-tal potten zagen staan met jonge aardbeienplanten. Niks meer en niks minder. Kasimanis 1973, dat was de naam van de strawberry farm, als ik jullie was zal ik een andere bezoeken, misschien hebben jullie meer geluk.

De “Kasimanis 1973 strawberry farm” in Brinchang

De Kelab Golf Sultan Ahmad Shah golfclub

Zoals de meeste van jullie wel weten gaat mijn hartje spontaan sneller slaan als ik een mooie golfbaan zie. Tussen de plaatsen Brinchang en Tanah Rata is de Kelab golfclub gelegen. Een 18-holes golfbaan welke door het schitterend glooiende landschap wordt opgenomen. Voor slechts 130 Ringit, iets meer dan 25,= eur0, kan je hier 18 holes golfen. Helaas heb ik mijn clubs thuis staan en was de tijd die we hadden in Brinchang te kort om van dit schitterende aanbod gebruik te maken. Maar kijken mag, en dan maar even watertanden hoe mooi de baan erbij lag. Even blijven dromen dan maar….

1 van de 18 schitterende holes van de Kelab golfcourse in de Cameron Highlands

Al met al was het verblijf in de Cameron Highlands met 2 nachten voldoende om alles te zien. 1 dagje acclimatiseren, 1 dagje alle bezichtigen doen. Heerlijk zelf op de scooter, het is gemakkelijk zelf te regelen hier. Morgen op weg naar Taman Negara, de jungle in.

Taman Negara, dag 11 & dag 12

Niet alleen een busreis van iets meer dan 4 uur, maar ook een boottocht van 2 1/2 uur is er nodig om Taman Negara te bereiken. Althans, het dorpje Kuala Tahan, wat als uitvalsbasis geldt om dit National park te bezoeken. In dit kleine dorpje, met slechts zo’n 3000 inwoners, zijn alle hostels en hotels gelegen. Slechts een rivier scheidt ons van de ingang van het National park, dat zo’n 4350 km2 beslaat. Het is ’s werelds oudste regenwoud, meer dan 130 miljoen jaren oud om precies te zijn. Dit primaire regenwoud, wat eigenlijk niets meer betekent dat er niet of nauwelijks is gekapt en het dus nog in zijn oorspronkelijke staat verkeerd, is het grootste Nationaal park van Maleisië. De betekenis van “Taman Negara” is in het Maleis ook “National park”, even een leuk weetje.

De rivier die dor de jungle kronkelt in Taman Negara, zwemmen is hier mogelijk trouwens!

2 nachten in plaats van 3 nachten

In eerste instantie was het de bedoeling om in totaal 4 dagen te verblijven hier, dit vanwege de omvang van het park. Helaas hadden we pech, en was door onderhoud van het park een groot deel van de hikes gesloten. Verschillende bezienswaardigheden waren niet te bezichtigen en een 2- 0f 3-daagse hike met overnachting(en) en de jungle was helaas niet mogelijk. Maar goed, niks aan te doen, hier hebben we helaas geen invloed op, dus niet druk over maken. Plannen aanpassen en de tijd die we wel hebben maar volop genieten. En dit hebben we ook gedaan.

Canopy Walk

Veruit de bekendste activiteit die in Taman Negara wordt gedaan is de Canopy Walk. Hangende touwbruggen slingeren op zo’n 45 meter hoogte tussen de bomen door. Voor slechts 5 Ringit mag je deze meer dan 500 meter lange walk doen. Hiermee is deze Canopy Walk 1 van de langste ter wereld. Maar je voelt het al aankomen, helaas door onderhoudswerkzaamheden zat deze dicht. We hebben hier dus helaas niet van kunnen genieten. Better luck next time!

De Canopoy Walk in Taman Negara

Hiken richting Bukit Terisek

Gelukkig was niet het gehele National Park afgesloten en was er nog wel een hike te doen richting de 334 meter hoge Bukit Terisek. We hebben 2 leuke meiden ontmoet uit Nederland, Marieke & Marjon, en met hun gaan we de jungle verkennen.Het is een roundtrip van ongeveer 5 uurtjes, afhankelijk van je hiking skills. Maar eerlijk is eerlijk, moeilijk is deze hike niet. In totaal besloeg de hike ongeveer 8 kilometer met zo’n 100 verdiepingen stijging. Een prima route om in een aantal uren af te leggen. Maar let wel, je bent in het regenwoud, dus na een aantal minuten ben je al drijfnat van het zweet. Hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen zijn hiervoor een goede combinatie.

De top van Bukit Terisek

Onderweg kom je langs een tweetal uitzichtpunten, waarvan bovenstaande foto de tweede is. Hier heb je de top bereikt en ben je op de helft van de route. Vanaf hier is het een spectaculaire weg naar beneden, waar je af en toe hulp krijgt van touwen om de afdalingen iets makkelijker te maken. Een uitdagend stuk zo nu en dan, maar nog steeds makkelijk te doen voor iedereen.

Af en toe steile stukken om te klimmen

Flora en fauna

Niet alleen om het uitdagende karakter en om het gezond bezig zijn ga je hiken in de jungle, maar ook voor het spotten van bijzondere flora en fauna. Je zit hier midden in de jungle, en het gebied is zo groot, dat je wel begrijpt dat het spotten van wildlife niet vanzelfsprekend is. Waarom zouden de dieren zich gaan bevinden op de gebaande paden waar de toeristen komen, terwijl ze meer dan 4350 km2 tot hun beschikking hebben om zich in te verplaatsen. Maar goed, je weet het nooit natuurlijk, het blijven wilde dieren, en je bent toch midden in de jungle.

Dit soort tropische paddestoelen

In eerste instantie was het dan ook vooral genieten van de mooie planten, bomen, mossen en paddestoelen die we zagen. Van klein tot groot, en in verschillende kleuren hebben we toch het een en ander kunnen spotten tijdens onze hike. Het blijft keer op keer indrukwekkend wat voor een moois de natuur heeft gemaakt op onze aardbol.

Deze “blauwe” varen soort

Helaas ben ik biologisch niet zo ver onderbouwd dat ik van alle flora de exacte namen weet, maar de foto’s spreken voor zich. Mooi is het in ieder geval wel. Qua fauna hebben we overdags hoofzakelijk kleine insecten gezien, zoals een grote vliegende neushoornkever, mieren en termieten. En op de laatste kilometer van onze hike werden we nog verrast door het spotten van een redelijk grote varraan. Super tof!

Dit soort paddestoelen

Een aandenken van teken & bloedzuigers

Het regenwoud heeft wel een klein nadeel, en dat is dat het stikt van de teken en de bloedzuigers. Na iedere hike is het dus verstandig om elkaar even te checken op de aanwezigheid van deze vervelende beesten. Met de 2 meiden die we hadden ontmoet, Marieke en Marjon, hebben we een hike gedaan. Met ons 4en samen waren we de gelukkige om meer dan 10 bloedzuigers van ons lijf te halen, waarvan Marieke met 7 stuks de grote winnaar van de middag was.

Ff checken op bloedzuigers

Jungle night walk

In de avonduren zijn we onder begeleiding van een gids de jungle ingegaan voor een avondtrekking. De jungle komt dan tot leven en de kans om een aantal insecten te spotten is dan wat groter aanwezig. Tevens is de jungle van Taman Negara het huis voor onder andere olifanten, tijgers, zwarte panters, neushoorns en tapirs. Al is het spotten van deze dieren vaak een zeldzaamheid, omdat deze dieren zich vaak wat dieper in de jungle bevinden.

Deze grote jongens zijn geen zeldzaamheid tijdens de night tour

Tijdens onze hike van iets meer dan anderhalf uur hebben we onder andere miljoenpoten, een kikkersoort, diverse soorten angstaanjagende spinnen, lichtgevende scorpioenen en wandelende takken gespot. Super interessant en leuk om te doen, en bovendien heel leerzaam. Onze gids wist veel te vertellen. Toen de tocht afgelopen was, en we rond 22:15 uur richting de boot liepen, moesten we ineens snel zijn omdat er iets verderop een aantal olifanten waren gespot aan de waterkant. Supervet, snel in de boot gestapt, de rivier afgevaren, en inderdaad: Een aantal olifanten stond in de jungle aan de rivierbedding, wat een ervaring en briljant om deze mooie dieren in het wild te zien.

In het donker deze kikker gespot

Ipoh, dag 13 & dag 14

Omdat we een aantal dagen over hadden, onze plannen moesten aanpassen, en het zo gezellig was met Marieke & Marjon, hebben we besloten om samen met hun mee te gaan naar Ipoh. Een stad zo’n 200 kilometer te noorden van Kuala Lumpur. Ipoh is de op 4 na grootste stad van Maleisië en heeft zo’n 700.000 inwoners. De stad is vooral bekend om het heerlijke eten, de streetart en de koloniale invloeden. Een leuke stop dus voor 2 dagen.

Streetart in Ipoh

Ipoh is ondanks de bijna 700.000 inwoners een redelijk rustige stad. Weinig hoogbouw, redelijk rustige straten en een upcoming stad als je naar de restaurants en kroegjes kijkt. Fancy eettentjes zijn hier genoeg te vinden. Zo hebben we een heerlijke lunch gehad met een fancy burger.

Na een aantal maanden noodles en rijst is het af en toe ook tijd voor een burger

In het oude centrum is veel streetart te vinden. Bij het visitors centre in het oude centrum van de stad kan je een kaartje ophalen met hierop aangegeven waar deze kunst te vinden is. Veelal oude gebouwen zijn versierd met deze vormen van kunst.

Oude muren worden versierd met kleurrijke streetart in Ipoh
Het straatbeeld wordt zeer zeker verrijkt door deze kunst

De meeste streetart is gemakkelijk te spotten, maar voor sommige moet je echt op zoek. Gelukkig weten de locals je vaak wel te vertellen waar je moet zijn, dus als je de weg even kwijt bent, vraag het de medemens. Ipoh voelt aan als een kleinere stad, je hebt echt geen idee dat hier zoveel mensen wonen en dat maakt de stad zeer zeker charmant om te bezoeken. Dit in combinatie met het goede eten en drinken en je hebt een fijne tijd in Ipoh. We zijn er zelfs nog op stap geweest in een fancy club die niet zou misstaan tussen het nightlife in Amsterdam.

De beroemde “koffie to go” in niets meer of minder dan een boterhamzakje
De “hummingbird” oftewel de kolibrie

Funtasy house trick art

Wat ook nog wel een leuke middagbesteding is in Ipoh is om even een kijkje te nemen in of Upside down World of zoals wij hebben gedaan in het Funtasy house. In beide “musea” kan je grappige foto’s maken. Zo lijkt het af je aan het balanceren bent op de touw boven een afgrond, of je aan een rijdende trein hangt en of je iemand uit een hoge hoed tovert bijvoorbeeld.

Uit de hoge hoed

Grappig om te zien wat illusies kunnen doen. Voor iets minder dan 4,= euro heb je hier toch bijna 2 uurtjes lang plezier en heb je een aantal grappige foto’s aan je collectie toegevoegd. Wanneer je Upside down World bezoekt lijkt het dus vaak of je ondersteboven in een woonkamer bent en of je op de kop trap kan lopen. Een prima middagbesteding om de hete middaguurtjes te ontvluchten.

Verder is Ipoh een rustige stad waar je even kan bijkomen van de mooie natuur die je hebt gezien in Taman Negara en de Cameron Highlands. Ipoh is een ideale stop als je op weg bent richting Penang of Langkawi en de stad ligt op slechts 3 uurtjes van Kuala Lumpur. Gewoon aandoen dus deze stad als je in Maleisië bent.

Dit soort gezellige straatjes vind je ook in Ipoh

Genting Highlands, dag 15

Tussen Ipoh en Kuala Lumpur liggen de Genting Highlands. Genting ligt op bijna 1800 meter boven zeeniveau, en dat merk je ook als je met de bus vanaf Kuala Lumpur deze plek gaat bezoeken. Het laatste half uur is een bochtige weg met haarspeldbochten en veel drempels. Je rijdt door de wolken heen omhoog totdat daar ineens uit het niets een complete stad tevoorschijn komt waar entertainment centraal staat. Een cablecar, een pretpark, een shopping mall, grote resorts en een tweetal casino’s zorgen onder andere voor vertier voor jong en oud. Met mijn achtergrond is de casinowereld was dit dus echt een must om te zien wat ze er hier in Maleisië van hadden gemaakt.

First world resort

Het bruisende hart van Genting is waarschijnlijk wel het First world resort. Dit resort is tevens het grootste hotel ter wereld, en heeft welgeteld 7351 kamers. Maar dit niet alleen: onder andere een compleet winkelcentrum van 4 verdiepingen, een indoor amusementspark inclusief een reuzenrad, een bioscoop, een foodcourt en een megacasino maken onderdeel uit van dit resort.

Binnen in het resort, met op de achtergrond het amusementspark “Skytropolis”

Mijn hartje gaat dan spontaan sneller slaan als ik dit soort dingen met mijn eigen ogen mag aanschouwen. Wat is er toch veel mogelijk op onze aardbol, ik sta er nog steeds van te kijken. Natuurlijk ook nog even een gokje wagen in het casino. Bijna 20.000 m2 aan casino-oppervlak, wow, wat een megacasino. Deze zal zeker niet misstaan in Las Vegas of in Macau. Meer dan 400 speeltafels en meer dan 3000 speelautomaten. Waar moet je dan beginnen? Maar goed, een beetje gespeeld, ongeveer een uurtje of 3 alles bij elkaar opgeteld. En ook nog een 150 Ringit gewonnen, omgerekend zo’n 30 euro. Een prima avondbesteding.

De ingang van het casino is in het winkelcentrum

Zootropolis show

Ik weet niet of jullie de film Zootropolis hebben gezien, maar gebasserd op deze film is er een complete 3D-show met bewegende “ballen” gemaakt in het winkelcentrum en voor het casino. Schitterend om te zien, elk kwartier speelt deze show zich af. Met muziek, licht en filmbeelden passen meer dan duizend ballen zich aan op de muziek en vormen figuren vanuit de film. Echt een spektakel, helaas is dit natuurlijk niet op foto’s vast te leggen, maar toch heb ik een poging gewaagd. Zeker even de tijd voor nemen als je hier in de buurt bent.

De Zootropolis show met bewegende ballen die 3D beesten maken
Elke show duurt zo’n 5 minuten en is het aanzien zeer zeker waard

Ben je dus op zoek naar wat entertainment dan is een bezoek aan de Genting Highlands zeer zeker aan te raden, zowel voor jong en oud. Ben je er snel klaar mee dan is een dagtrip vanuit Kuala Lumpur voldoende. Maar wil je gokken, shoppen, naar een pretpark en ook nog wat sightseeing doen hier, blijf dan ook nog een nachtje slapen. Er is genoeg vertier om je 2 volle dagen te vermaken hier.

Kuala Lumpur, dag 16 & dag 17

Daar zijn we weer, morgen vertrekt onze vlucht naar Kota Kinabalu, Borneo. Nog 1 dagje Kuala Lumpur, dus maar even genieten in een hostel met een heuze infinitypool. Op de 37e verdieping van dit appartementencomplex kunnen we de gehele dag genieten van uitzicht op de Petronas Towers. Schitterend, en dat voor slechts 17,= euro voor een overnachting. Tel daarbij op dat we de was gratis kunnen doen hier en voor een prikkie op het vliegveld komen met de trein en een Grab. Een prima laatste stop in Maleisië voordat we onze reis gaan vervolgen in Borneo.

Het uitzicht vanuit de infinitypool op de 37e verdieping van ons hostel in Kuala Lumpur

Eindoordeel Maleisië

Westerser dan verwacht en alles prima geregeld. Groen, veel natuur en afstanden die te bereizen zijn. Maleisië heeft mee aangenaam verrast. Ik ben hier eigenlijk heengegaan zonder verwachtingen, en dacht eigenlijk terecht te komen in een land dat leek op Vietnam, Cambodja of Thailand.

Maar Maleisië is echt een land op zich en is niet te vergelijken met bovenstaande landen. Dit land heeft een eigen cultuur, met een mix van de religies van de Islam en het Boedhisme. Bijna 60% van de inwoners in Maleisië is Moslim, en daar was ik me van tevoren niet van bewust.

Verder is Maleisië 1 van de meest ontwikkelde Zuid-oost Aziatische landen. De welvaart komt redelijk in de buurt van hoe wij dat gewend zijn in Nederland. Er is een goede infrastructuur, de gezondheidszorg is van een kwalitatief hoog niveau en sommige steden doen rijk en Westers aan. Mix dit met de invloeden van een tropisch klimaat en toch wel relatief lage prijzen voor eten en drinken en je hebt een geweldige vakantiebestemming te pakken.

Divers is het land ook zeker, met eilanden als Penang en Langkawi waar je witte zandstranden kan vinden. Het barst er van de geweldige natuur zoals bij Taman Negara en de Cameron Highlands en voor een stedentrip is Kuala Lumpur een geweldige bestemming.

4 gedachtes over “Maleisië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *